איתור סניפים וכפרי בוגרים
בשבוע שעבר עסקנו בהודיה על המציאות שאנו חיים בה והבנו שהגענו לכך בזכות ההמיה והכיסופים של דורות עברו אל מדינה יהודית, וכעת נרצה להעמיק במשמעותו של מושג זה. מהו ייחודה של המדינה היהודית? מהם מאפייניה? כיצד והיכן נוכחת היהדות במדינה ובמרחב הציבורי? ומדוע חשוב שהמדינה תהיה יהודית?
ציוד: כרטיסיות (נספחים), תעתועי ראייה (נספחים)
שאלו את החניכים: האם מדינת ישראל היא מדינה יהודית? מדוע אתם חושבים כך?
תנו לחניכים לענות אך השאירו את הדיון פתוח.
מדינת ישראל כמדינה יהודית היא שלב חשוב ומרכזי בתהליך הגאולה שאנו נמצאים בו. על המדינה היהודית להיות מופת ודוגמה למדינה צודקת שפועלת באמת ויושר לאור התורה. יש חוט של זהב ששוזר את העם, התורה והארץ, ומשם הכול נובע. במגמה הזו צריך להשתלם קמעא-קמעא בדרך ארץ ובאהבת ה’ ועמו ישראל.
נספח 1: מושגים
חוק השבות – החוק קובע כי כל יהודי הרוצה לעלות לישראל יכול לעשות זאת ולקבל תעודת עולה.
דגל ישראל – שני הפסים שבדגל ישראל מרמזים לטלית. מגן דוד שבמרכז הדגל הוא סמל יהודי מסורתי עתיק שהיה בשימוש בעם היהודי שנים רבות.
סמל המדינה – בסמל המדינה נראית המנורה מבית המקדש ומשני צידיה שני ענפי זית, כפי שכתוב בספר זכריה: “מנורת זהב כולה וגֻלּה על ראשה ושבעה נרותיה עליה… ושניים זיתים עליה, אחד מימין הגֻלּה ואחד על שמאלה”.
חוק חג המצות- על פי החוק, במהלך חג הפסח יש איסור ברוב הארץ על הצגה בפומבי של מוצרי חמץ למכירה או לצריכה.
חוק גידול חזיר – על פי החוק, יש איסור לגדל חזירים במדינה, למעט במקומות שבהם רוב נוצרי או בגני חיות ומכונים מדעיים.
שבת – שבת היא יום השבתון הרשמי במדינת ישראל, בניגוד לרוב העולם המערבי, שבו יום ראשון הוא יום השבתון.
בתי הדין הרבניים – בתי הדין השופטים על פי ההלכה היהודית מוכרים במערכת המשפט הישראלית כחוקיים לפסוק בענייני משפחה (נישואין וגירושין).
עידוד עלייה – הסוכנות היהודית – הסוכנות היהודית היא גוף רשמי של מדינת ישראל שמטרתו לעודד עלייה מהתפוצות לישראל. נוסף על כך משרד העלייה והקליטה הוא הגוף הממשלתי האחראי לנושאי עלייה.
קשר עם התפוצות – מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שיש לה משרד ממשלתי שתפקידו לדאוג לתפוצות הלאום של המדינה בעולם.
השפה הרשמית – השפה הרשמית של מדינת ישראל היא עברית.
לוח השנה העברי וחגי ישראל – לוח השנה העברי משמש את המדינה כלוח רשמי. חגי ישראל הם ימי שבתון במשק הישראלי.
יום כיפור – היום היחיד בשנה שאין בו פעילות בנמל התעופה בן-גוריון, ואף שאין חוק האוסר על תעבורה ביום זה, הכבישים ביום כיפור ריקים כמעט לחלוטין מתוך כבוד ליום.
ליל הסדר – רוב היהודים היום (69% נכון לשנת 2016) חוגגים את ליל הסדר.
סליחות – בשנים האחרונות משתתפים עשרות אלפי יהודים במעמדי הסליחות בכותל בעשרת ימי תשובה.
נספח 2: גישת התורה למדינה יהודית
“וְאַתֶּם תִּהְיוּ לִי מַמְלֶכֶת כֹּהֲנִים וְגוֹי קָדוֹשׁ” (שמות יט, ו)
נספח 3: דברי הרב קוק על מדינה יהודית
“מדינה שהיא ביסודה אידיאלית, שחקוק בהויתה תוכן האידיאלי… ומדינה זו היא מדינתנו, מדינת ישראל, יסוד כסא ד’ בעולם, שכל חפצה הוא שיהיה ד’ אחד ושמו אחד” (אורות ישראל ו, ז)
נספח 4: תעתועי ראייה
נספח 5: תורת ארץ ישראל הגואלת, הרב יעקב אריאל
יש לרענן את הרעיון הציוני-דתי ולהחזירו לדרך המלך. התורה הגואלת, תורת ארץ ישראל, חייבת לתפוס את מקומה הנכון. משמעותה של תורת ארץ ישאל היא תורת ה’ תמימה. בגלות לא ניתן היה לקיים את כל מצוות התורה. רק בארץ תורת ה’ היא תורה תמימה. תמימות זו אינה רק כמותית, אלא גם איכותית. לא רק המצוות התלויות בארץ, אלא גם מצוות מלכות ומדינה. הרחבת תחומי המשפט הן במסגרת הפרט, והן, וכאן עיקר החידוש, במסגרת הכלל. ערבות הדדית ואחריות חברתית, מידות טובות ושאיפות רוחניות נעלות. כל אלו מחייבים לימוד תורה בהיקף ובעומק, בהלכה ובאמונה על כל זרמיהן ורובדיהן, ויחס נאות בין לומדי תורה לבין העוסקים בדרך ארץ. כולם יראו עצמם שלוחי מצווה לקדש שם שמים בכל אתר ואתר, בחקלאות ובתעשייה, במסחר ובכלכלה, בביטחון ובשירות המדינה, במדע ובאמנות, בחינוך ובסיעוד. תורת ארץ ישראל הגואלת חותרת לשלמות, ולית אתר פנוי ממנה. כי גאולה אינה רק גאולת הגוף, עיקרה הוא גאולת הרוח, שפסגתה היא “ומלאה הארץ דעה את ה’ כמים לים מכסים”.
התהליכים העוברים על החברה הישראלית כולה ובתוכה על הציונות הדתית הנם חלק מתהליך דיאלקטי שיקדמנו צעד נוסף קדימה לקראת הגאולה. הביקורת המושמעת על תופעות שוליות, קיצוניות וחד ממדיות בין תופסי הרעיונות הגאולתיים יפרו ויפתחו רעיונות אלו ויוציאום מהתחום הצר שהן נקלעו אליהם למרחביה. הרעיון הוא כה גדול וכה נשגב עד שגם מי שחולק עליו ימצא את עצמו כלול בו.