מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

דברי תורה קצרים לפרשת השבוע: האזינו- בראשית

בנושאי חינוך ומנהיגות

סוג הפעולה
דף לימוד | סיפורים | קטעים | צ’ופרים
מתאים לגיל
הרא"ה | חבריא ב' | שבט חדש - כיתה ט
משך הפעולה
עד חצי שעה
מערך
1/3
  • מתאים לשבת
  • קבוצה גדולה
  • קבוצה קטנה
  • קומונריות
מדריך 1 אהב את הפעולה
עמוד הפייסבוק של המרכז

פרשות האזינו – בראשית

 

האזינו

 

“יערוף כמטר לקחי תיזל כטל אמרתי” (דברים לב, ב)

 

יערוף כמטר לקחי – ואין לקח אלא תורה, שנאמר: “כי לקח טוב נתתי לכם” (תענית ז,א)

 

נשאלת שאלה: מדוע המשילה התורה את לימוד דברי תורה לירידת המטר? ונראה לבאר: לאחר שהזורע מניח את הזרע באדמה, המטר ניתך עליו, ולצופה נראה כאילו ירידת המטר כלל לא יעילה, שכן נבלע המטר באדמה ואיננו. אך לאחר זמן, עם נביטתו של הזרע ובעת הבשלת הפרי הדשן, מתגלה כוחו של המטר שניתך עליו לפנ יזמן רב. מתברר שהמטר לא ירד לשווא.

 

כך הדבר בלימוד תורה ואף בעבודת החינוך. פעמים שאתה מוריד “מטר” דברי תורה ומוסר, ונדמה שהדברים נעלמו ואינם. שום שינוי לא חל, דבר לא זז אצל התלמידים. והנה אחרי זמן רב – ואפילו חודשים ושנים – מתברר שהדברים לא יצאו לבטלה. הם פעלו את פעולתם באיטיות וביסודיות, והניבו פרי משובח. “יערוף כמטר לקחי – תזל כטל אמרתי”.

 

(נר למאור, הרב נריה)

 

 

וזאת הברכה

 

“וזאת הברכה אשר ברך משה איש האלקים את בני ישראל לפני מותו”

 

לא נקרא משה ‘איש האלוקים’ בכל התורה, אלא כאן. לפי שלאחר כל הצער והייסורים שסבל מישראל כל ארבעים שנה במדבר ולאחר שהם שגרמו למותו במדבר ולא נכנס לארץ ישראל משאת נפשו, בכל זאת עמד וברכם. איש כזה המעביר על מידותיו ומברך את עמו ישראל, למרות הכל, הוא הראוי להיקרא ‘איש האלוקים’.

 

 

כשנפטר ה’שרף’, רבי אורי מסטרליסק, נקבצו תלמידיו וחסידיו אל תלמידו רבי יהודה-צבי מסטרטין, ובעל-כורחו שלא ברצונו הכתירוהו ל’רבי’. פתח ר’ יהודה-צבי בשעת ההכתרה ואמר:

 

על הפסוק ‘אשר ברך משה איש האלוקים את בני ישראל לפני מותו’ אומר רש”י: ‘אם לא עכשיו, אימתי?’. פירוש: כל ימיו היה משה רבנו, העניו מכל אדם, אומר לנפשו: מי אנ יומה אני שאברך את ישראל? כיוון ששמע שגזרו עליו מן השמים שיקרא ‘איש האלוקים’, מיהר לברך את ישראל. אמר: מי יודע מה ילד יום, שמא למחר לא אזכה למשרה ולהשראה זו? אף אתם, כיוון שגזרתם עלי להיות ‘רבי’, אמהר לברככם בכל מילות הברכה והטובה.

 

(על התורה, הרב מרדכי הכהן)

 

 

בראשית

 

לספר בראשית יש שם נוסף והוא נקרא גם ‘ספר הישר’, מדוע נקרא כך? הנצי”ב מוולוז’ין בהקדמת פירושו ‘העמק דבר’ מביא את דברי הגמרא שחומש בראשית נקרא ‘ספר הישר’ מפני שהאבות, שקורות חייהם מתוארים בספר נקראו ישרים.

 

שואל הנצי”ב מדוע בחרו חז”ל דווקא את מידת הישרות כמידה שמאפיינת את אבות האומה? הרי בוודאי שהם היו גאונים וצדיקים ומעוטרים בעוד מידות נפלאות? עונה הנצי”ב: אמת שגאונות וחסידות הן תכונות חשובות, אך הבריח התיכון שחורז את כלל המידות הוא מידת הישרות, ובלעדיה אין קיום לשום מידה כלל ועיקר. ומביא כדיגמא את אנשי בית שני שהיו צדיקים וחסידים ויודעי תורה, אך מפני שחסרה בהם מידת הישרות חשדו בכל מי שאינו נוהג כמותם, שהוא צדוקי ואפיקורוס ובאו ע”י כך לידי שנאת חינם ושפיכות תדמים!

 

כבר מתחילתה של תורה הונחו היסודות שכל המטרה של התורה היא להפוך את האדם להיות ישר, וכל העולם כולו מתקיים על הישרות ואם חלילה לא נהיה ישרים, באה פרשת נח והמבול…

 

(גרעינים לשבת, הרב גבי קדוש)

 

דעתך חשובה לנו