איתור סניפים וכפרי בוגרים
דרך החזרה לשגרה תלויה הרבה בקשר שנשמר בין החניכים למדריכים בשבטים לאורך הזמן שהיו בבתיהם. בישב”צוץ ננסה לשמוע מהמדריכים כיצד הם חוו את התקופה עם השבט שלהם, מהן הנקודות המרכזיות שלדעתם יש להדגיש ולבצע בשבט בחזרה לשגרה וכן כיצד הולכת להתנהל הפעילות בסניף.
פתיחה:
הסבירו למדריכים שהתקופה של הקורונה יצרה ריחוק מסוים מעצם זה שלא היו מפגשי פנים אל פנים. המציאות הווירטואלית שמרה על הקשר ככל האפשר, אך אין ספק שהיא לא כמו המפגש פנים אל פנים. חשוב לשמוע מהם כמה הם עבדו בווירטואלי, במה היו שותפים יותר ובמה פחות ברמה האישית והשבטית.
כשאנחנו חושבים על חזרה לשגרה אנחנו צריכים לחשוב על כמה מעגלים.
שימו על הרצפה איור של המעגלים החברתיים שיש לאדם ובקשו מהמדריכים לחשוב אילו צדדים נפגעו הכי הרבה בתקופת הקורונה ועל אילו תחומים בחיי החניכים עלינו לשים דגש לקראת השגרה החדשה (נספח 2). אחרי שישתפו בקשו להתמקד איתם במעגל המשפחתי, האישי והשבטי, כמובן. עשו זאת באמצעות טבלת שליטה מסודרת ומלאו אותה עם המדריכים יחד (נספח 3)
המעגל האישי – תקופת הקורונה פגשה כל חניך וחניכה במקום אחר. כולנו חווינו רגשות שונים בעוצמה גבוהה יותר מהרגיל, נפתחו פערים בלימודים, לכל אחד מציאות אחרת בבית. תחושות של בדידות, שעמום וחוסר שגרה מבלבלות ומלחיצות, בייחוד חניכים צעירים. חשוב לשים לב לכל חניך וחניכה באופן אישי. נסו לתת מקום מכיל ומקשיב לחניכים, שאלו אותם איך היה, נסו לסייע בגישור פערים לימודיים אם אפשר, תנו מקום ויחס לכל אחד כפרט ולא רק כשבט. כשחניך מרגיש שרואים אותו ומקשיבים לו, חוזרות במידה מסוימת היציבות והקרקע שנשמטה לו מתחת לרגליים.
המעגל המשפחתי – הקורונה סגרה את המשפחות בבתים. זה דבר חיובי שחיבר בין משפחות רבות ונתן לחניכים תחושת שייכות עמוקה למקור, אך לצערנו לעיתים עוררו המתח והצפיפות אתגרים בין הורים ובין אחים, אתגרים כלכליים ועוד. חשוב לברר כיצד עברה התקופה על החניכים בבית, אם צפו קשיים שהקשו על החניכים במסגרת זו וכיצד אנו יכולים להעצים את החניכים ולתת להם כוח כדי לסייע למי שצריכים סיוע בהתמודדות הביתית.
המעגל השבטי
בקשו מהמדריכים לשתף מה קרה ברמה השבטית בתקופה זו (פעולות בזום? שיחות עם חניכים? העברה של תכנים למשפחות? טקסים?) המעבר בחזרה לסניף הוא מעין גיוס כל החניכים מההתחלה. חשוב לשים דגש שלא מפספסים אף אחד, ומצד שני זו הזדמנות לתת מקום גם לחניכים ‘על הנייר’ שלא הגיעו עד כה ולדחוף להגעה שלהם.
נוסף על כך צריך לחשוב יחד מהם הדגשים שיש לשים על הפעילויות בשבט:
מלאו עם המדריכים לאורך הישיבה את טבלת השליטה בפירוט וברצינות.
סיכום:
בקשו מהמדריכים לסמן כצוות שבט שתי משימות לתקופה הקרובה שממקדים בהן כוחות. זה יכול להיות חניך שחשוב שלא יתפספס או משימה שבטית.
נספח 1 –
כרטיסי שיתוף
נספח 2 –
מעגלי שייכות
נספח 3 –
טבלת שליטה שבטית
(מומלץ מאוד מאוד להדפיס לכל ישב”צוץ את הטבלה כמספר המדריכים עם שמות החניכים כולם כבר בפנים)
שבט___________________ האלופים חוזרים לשגרה!
[gview file=”http://bneiakiva.org.il/wp-content/uploads/2020/05/הצעה-לישבצוץ-חזרה-לשגרה.pdf”]