מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

אולימפיאדה בראי היהדות

סוג הפעולה
פעולה
מתאים לגיל
הרא"ה | חבריא ב' | שבט חדש - כיתה ט
משך הפעולה
עד שעה
מערך
ללא
  • מתאים ליום חול
  • מתאים לשבת
2 מדריכים אהבו את הפעולה
עמוד הפייסבוק של המרכז

תקציר הפעולה

בעת החדשה האולימפיאדה מכילה ומרכזת בקרבה תחרויות במגוון רחב של ענפי ספורט ומהווה לעוסקים בספורט פסגה ליכולותיהם ולהישגיהם. במשך כחודש פעם ב4 שנים מתכנסים מיטב הספורטאים ומתחרים בינם לבין עצמם על מנת להשיג את התואר הנכסף אלוף האולימפיאדה שזוכה למדליית זהב.
האירוע מרכז תשומת לב תקשורתית ותרבותית גדולה ברב חלקי העולם.

מטרות הפעולה

מדינת ישראל מתאמצת במשך שנים ליצר ספורטאים במגוון ענפים על מנת שיזכו בתארים הנכספים
ננסה לבחון את היחס שלנו לכל נושא העיסוק בתרבות הגוף ובאירועים מסוג זה.

מהלך הפעולה

המשחקים האולימפיים היו חגיגה אתלטית ודתית שנערכה בעיר היוונית אולימפיה בעת העתיקה, משנת 776 לפנה”ס עד לשנת 393. בשנים אלו נערכו 293 אולימפיאדות
המקורות ההיסטוריים של המשחקים האולימפיים ביוון אינם ידועים, אך ישנם מספר אגדות ומיתוסים הנוגעים לנושא. אחת מהם היא האגדה על פלופס, מלך אליס והפלופונסוס, אליו הופנו הצעות בזמן המשחקים. במיתוס מסופר כיצד גבר פלופס על המלך אוינומאוס וזכה בידה של בתו היפודאמיה בעזרת פוסידון ותחבולת רמיה שבה היה שותף הרכב של אוינמאוס, מירטילוס.
המשחקים נערכו באולימפיה שביוון, מקום קדוש לאלים היווניים. במקדשו של זאוס, מלך האלים, בעיר עמד פסל בדמותו בגובה 12 מטרים. הפסל הוא אחד משבעת פלאי העולם העתיק. פסלו הגדול של זאוס היה במצב של ישיבה, ועליו היה מונח גג ההיכל המרכזי שבאולימפיה. מול פסלו של זאוס היו מקיימים את טקס שבועת הספורטאים, ועל פי אחד המיתוסים פחדו הספורטאים להישבע שבועת שקר, שכן אז היה זאוס קם ממקום מושבו וגורם בכך לקריסת הגג על המשתתפים והצופים.
המשחקים הוקדשו לזאוס, אבי משפחת האלים, והיו דתיים ופולחניים, מה שהתבטא במבנים, בטקסים ובאמונות.
זה היה לפני המון זמן מה המצב היום?? מהי האולימפיאדה בימינו? מה היא מסמלת?

.

“אין הנבואה שורה אלא על חכם גיבור ועשיר”
מסכת נדרים לח א
גבורת הגוף היא חלק מיכולתו של האדם להגיע לשלמות בעבודת ה’. הר”ן בדרשותיו רואה תכונות אלה כממשיות ולא רק רוחניות.
אם כן אנו רואים שגם במקורות יש התייחסות לגבורת הגוף עד כדי שהנבואה דרגה גבוהה מאד בעבודת ה’ אינה שורה על מי שאינו בגדר זה..
מה נותנת לאדם גבורת הגוף? מדוע מייחס הר”ן חשיבות כ”כ גדולה לתכונת גבורת הגוף?

.

“נשמה בריאה בגוף בריא מוכרחת היא לבא לידי האושר הגדול של תשובה”

(אורות התשובה ה)

גדולה היא תביעתינו הגופנית, גוף בריא אנו צריכים, התעסקנו הרבה בנפשיות, שכחנו את קדושת הגוף, זנחנו את הבריאות והגבורה הגופנית, שכחנו שיש לנו בשר קודש, לא פחות ממה שיש לנו רוח הקודש….כל תשובתנו תעלה בידינו רק אם תהיה עם כל הוד רוחניותה, גם תשובה גשמית יוצרת דם בריא, בשר בריא, גופים חטובים ואיתנים, רוח לוהט זורח על גבי שרירים חזקים, ובגבורת הבשר המקודש תאיר הנשמה שנתחלשה..
אורות התחיה ל”ג

.

מדוע הרב קוק מדגיש כ”כ את חשיבות בריאות הגוף ושכלולו ורואה בו חלק בלתי נפרד מעבודת ה’? מה נותנת לנו בריאות הגוף? מה היא משלימה ומשכללת?

.

לפני מספר שנים בסמיכות לימי החנוכה גאו ההישגים של קבוצת מכבי תל אביב בתגובה כתב ישראל אלדד מי שהיה מראשי הלח”י ואחד מגדולי הוגי הדעות בדורות האחרונים מאמר שמתייחס לתרבות שנוצרה סביב הספורט במדינת ישראל במאמרו זה טען ישראל אלדד שהסגידה וההבלטה היתירה מובילה את הנוער לכיוון שלילי שגובל בתרבות של עבודה זרה, טענתו שהיתרון המרכזי של עם ישראל קשור בכישוריו הרוחניים ולא הגופניים והפניית המשאבים היתירה והפיכת השחקנים לגיבורים עד כדי הערצה עיוורת כמוה כעבודה זרה. ובמידה רבה מחזירה אותנו למאבק בין החשמונאים למתייוונים שסגדו לתרבות הגוף והאצטדיון.

.

מה דעתכם? האם באולימפיאדה או באירועים דומים לה ישנם סממנים של עבודה זרה?
האם תרבות זו מובילה לניצחון הגוף על הרוח??

.

תלמיד צעיר בישיבת מרכז הרב התלהב מאד מתוכנו של המאמר ומביטוייו החדים וממסריו הלאומיים. פנה לרב צבי יהודה וסיפר לו אודות המאמר והמסקנה שיש בתרבות זו מעין עבודה זרה, תגובתו של הרצי”ה היתה ברורה וכך היתה לשונו “למה לחטט נהנים מבחורי ישראל” יחד עם זאת הוסיף הרב צבי יהודה ואמר שלבני תורה כל העניינים האלה הם בגדר ביטול תורה.

.

 סיכום

בואו נדמיין שניה.. אם הילד שלכם היה מאד מוכשר בתחום ספורטיבי מסוים ובאותה מידה היה יכול להיות תלמיד חכם לאן הייתם מנסים לנווט אותו?? (אמיתית..)

הלוואי והיינו משקיעים רק חלק מכמות ההשקעה של אותם ספורטאים, בעבודת ה’ קיום מצוות ולימוד תורה. שנזכה…

דעתך חשובה לנו