מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

קצת היסטוריה

קצת היסטוריה

בני עקיבא ארכיון

 –

הרעיון הראשוני

 

בשלהי שנת תרפ״ח שלח יחיאל אליאש תזכיר בדבר הצעה לייסוד תנועת נוער ברעיון ‘תורה ועבודה’ למי שהיה בזמנו המזכיר הראשי של ‘הברית העולמית לתנועת תורה ועבודה’, החבר שלמה זלמן שרגאי. שרגאי קיבל את ההצעה ברצון, ובמרחשוון תרפ״ט הוציא חוזר מטעם ‘הברית העולמית של תנועת תורה ועבודה’ בדבר ארגון תנועת נוער. החוזר הזה נתקבל בכל מיני ארצות, ופה ושם התחילו ניצנים של ‘תנועת נוער תורה ועבודה’.

אליאש לא עצר כאן אלא לקח את רעיון תנועת הנוער כמה צעדים קדימה ותכנן את הקמת ‘תנועת נוער תורה ועבודה’ בארץ ישראל. בריאיון שנערך עמו סיפר אליאש על בחירת השם לתנועה:

“התאספנו מספר חברים וכל אחד ‘זרק’ שם לחלל. מכל השמות שהועלו ‘תפסה’ אותנו מיד הצעתו של אברהם קסטנבוים ז”ל, מי שהיה חבר במרכז העולמי של ‘המזרחי’ ו’הפועל המזרחי’. הוא הציע את השם ‘בני עקיבא’, וזה הדליק אותנו. רבי עקיבא סימל בעינינו יותר מכל שם אחר את רעיון התורה ועבודה. הוא היה גם פועל, גם רועה צאן, גם לוחם לאומי וגם תלמיד חכם, והשקיע את עצמו בדל”ת אמותיה של תורה והלכה. רבי עקיבא ראה בכל אדם – אדם, וזו הייתה גם תפיסתנו: לא להרחיק אלא לקרב. אנו תלמידיו של רבי עקיבא – אנו רבי עקיבא”.

השם נתקבל, ואליאש הכין חוקה ותכנית מפורטת להדרכה בארגון החדש. הוא פנה לוועד הפועל של ‘הפועל המזרחי’ כדי שייתן את ידו להקמת ארגון בני עקיבא בארץ ישראל. הוועד שקל זאת בחיוב וכינס ועדה של מומחי חינוך, אך מסקנתה הייתה שאין להקים היום תנועת נוער דתית משלוש סיבות:

  • תנועת נוער ביסודה מורדת בקיים. דת ומרד נוגדים זה את זה, כי חינוך דתי חייב להיות שמרני ביחסו לקיים ולעבר.
  • לתנועת נוער דרושים מועדונים. כשהנוער שלנו יתחיל להתרגל להתכנס במועדונים הוא יזניח את הלימודים, ובשביל נוער דתי הלימוד הוא היסוד.
  • גם לו רצינו לחנך בתנועת נועד דתית, חסרה האישיות החינוכית הגדולה שתוכל הוביל מפעל חינוכי כזה.

 

אליאש לא התייאש מהסירוב והחליט שעליו להקים את ארגון ‘בני עקיבא’ עם תוכן של מרד דתי, וארגון זה יגביר את הדתיות הדינמית וגם יגדיל תורה ויאדירה.

הקמת הסניף הראשון

 

בכ”ד באדר א’ תרפ”ט התאספה בסניף ‘הפועל המזרחי’ בירושלים קבוצה של 30 בנים, תלמידי כיתה ח’ מבית הספר ‘תלמוד תורה המזרחי’ ותלמידי הכיתה הראשונה של ‘בית המדרש למורים מזרחי’, וחבריה החליטו לייסד את ארגון ‘בני עקיבא’.

כבר בניסן תרפ”ט זכו חברי בני עקיבא לברכתו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ”ל, והוא כתב להם: “ובימי חג החירות והאביב נקדם בברכה את פני הניצנים אשר נראו בתנועתנו, בדמות ארגון בני הנעורים בשם ‘בני עקיבא’. ברוכים יהיו לנו אלה צעירי הצאן אשר עליהם תקוותנו בשאיפתנו לגאולתנו ולפדות נפשנו, והם הם דור עתידנו וממשיכי דרכנו”.

על פעילות סניף בני עקיבא בירושלים בראשיתו סיפר אליאש: “סידרנו קבוצות וארגנו פעולות פעמיים בשבוע. והפעולות כללו תרגילי סדר ושיחות חברה על נושאים ספרותיים ותרבותיים. בשבת אחר הצהריים היו פעולות בקבוצות לפני תפילת מנחה, ואחרי התפילה – גולת הכותרת – מסיבת סעודה השלישית והשירה”.

בתחילה היה יחיאל אליאש המדריך היחידי של העדות והוא גם ריכז את כל פעולות הסניף בעזרת ועד החברים. בל”ג בעומר תרפ”ט נמנו עם חברי הארגון 80 חברים קבועים, בעלי הכרה ומסורים לבני עקיבא, והוחלט לקבוע את ל״ג בעומר ליום ייסוד בני עקיבא כחג לתלמידי רבי עקיבא החדשים, הסוללים את הדרך לתחיית האומה בארץ ישראל ההולכת ונבנית מחדש.

הרחבת הפעילות

 

בשנת תרצ”א הצטרף לתנועה הרב משה צבי נריה זצ”ל והיה מדריך ומרכז בסניף בני עקיבא בירושלים, ואף השרה מרוחו הגדולה על התנועה כולה ועל התפתחותה.

סִסמת התנועה, ‘קדש חייך בתורה וטהרם בעבודה’, או בקיצור ‘תורה ועבודה’, ביטאה את ההדרכה לאורח חיים של קיום תורה ומצוות, עם מימוש פעולות מעשיות לבניין האומה והארץ. ב-88 שנותיה נושאת בני עקיבא את דגל ‘תורה ועבודה’ כתנועה מגשימה המחנכת מאות אלפי חברים לחיי תורה ולנכונות להירתם ולתרום בכל מעשה ציוני ומשימה לאומית נדרשת.

בני עקיבא נעשתה חברה המקרינה מרוחה על העם כולו ועל הארץ כולה. חברי התנועה ובוגריה העמיקו את לימודם בתורה והקימו ישיבות רבות, וכמו כן השתלבו במשימות יישוב הארץ ובמשימות ביטחון בכל מרחבי ארצנו.

במשך השנים התפתחה התנועה ונפתחו ענפים רבים של פעילות. בין התוכניות, הפעילויות והתחומים בהם לקחה בני עקיבא אחריות ניתן לראות את המיזמים החשובים הבאים:

  • במהלך שנת 1995 הוקמה תוכנית השחר. התוכנית הינה קבוצת השתייכות חברתית של בני נוער יוצאי אתיופיה שמטרתה להצמיח מנהיגות ערכית, קהילתית מתוך הקהילה האתיופית. התוכנית הצליחה בתוך זמן קצר להוביל מגמה ייחודית ומשמעותית בתוך הנוער ובקהילה.
  • בשנת 1997 הוקם לראשונה שבט יובל. שבטי יובל הם שבטים לילדים בעלי צרכים מיוחדים, הפועלים בתנועה ככל שבט אחר. החניכים, דתיים ושאינם דתיים, משתתפים בפעילות קבועה בסניפים, באמצע שבוע ובשבת וכן לוקחים חלק בפעילויות התנועה הכלליות.
  • בשנת 2010 הוקמה תנועת הבוגרים של בני עקיבא על ידי בוגרי התנועה. התנועה הוקמה על מנת לספק לכל צעיר המעוניין בכך פלטפורמה מתאימה ומאורגנת, ללימוד ועשייה ערכית המותאמת לגילו וליכולותיו, כל זאת, תחת המסגרת הרחבה של תנועת בני עקיבא.
  • במהלך שנת 2014- תשע”ד צמחה מהשטח יוזמה של קביעת יום הוקרה לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה. היוזמה החלה והובלה על ידי מחוז דרום בבני עקיבא ובקיץ 2014 עברה החלטת ממשלה שהפכה אותה ליום ממלכתי רשמי במדינת ישראל. כיום, מדינת ישראל מציינת את יום ההוקרה השנתי לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה בכל שנה בי”ז בכסלו.

חברי בני עקיבא פעלו ועודם פועלים בתחום החינוך, בקליטת עלייה, בשילוב מגוון אוכלוסיות ובמשימות חברתיות בכל מקום שהם נדרשים לכך, והם פועלים מרוחו של רבי עקיבא, במסירות נפש ובאהבה לכלל ישראל. תנועת בני עקיבא הייתה ותהיה כוח מוביל לגאולה שלמה.

מזכ”לים בבני עקיבא

 

  • מתתיהו רוטנברג ז”ל היה המזכ“ל הרשמי הראשון של תנועת בני עקיבא בישראל.
     
  • יעקב דרורי ז”ל נולד בשנת 1922 בברלין. בשנת 1954 ייסד, עם חבריו להנהגה הארצית של בנ”ע, את הישיבה הגבוהה הראשונה של בני עקיבא, ישיבת כרם ביבנה, שאף היתה לישיבת ההסדר הראשונה, חבר קיבוץ סעד.
     
  • אברהם שטרן ז”ל היה מזכיר מדיני של הקיבוץ הדתי וחבר הכנסת ה-14 מטעם המפד”ל, חבר קיבוץ עין הנציב.
     
  • ליפא אהרוני חבר קיבוץ סעד, עסק שנים רבות בהדרכה, בהוראה ובפעילות ציבורית.
     
  • שלמה סמסון כיהן פעמיים כמזכ”ל בני עקיבא, כחבר ומזכיר פנים בקיבוץ שלוחות, היה מדריך גרעין בני-עקיבא “חלוצים” לשלוחות.
     
  • ידידיה כהן ז”ל היה מזכ”ל תנועת בני עקיבא ועורך ביטאונה “זרעים”, מייסד ישיבת הקיבוץ הדתי וראש הישיבה מהקמתה ועד פטירתו.
     
  • אמנון שפירא כיהן פעמיים כמזכ”ל בני עקיבא, כיו”ר מעלה, המרכז לציונות דתית, ופרופסור במחלקה למורשת ישראל באוניברסיטת אריאל, חבר קיבוץ טירת צבי.
     
  • יהושע (שייע) אלטמן חבר כפר־עציון
     
  • יוחנן בן יעקב כיהן כמזכ”ל בשנים 1982–1988, היה יו”ר מועצת תנועות הנוער בישראל ובשנת 1990 מונה בידי שר החינוך זבולון המר ליועץ השר, הקים את “הרשות לקליטת עלייה” במשרד החינוך ויזם את הקמתן של תוכניות חפציב”ה ונעל”ה. היה ממונה על המכינות הקדם צבאיות במשרד החינוך וביום העצמאות 1986 הדליק משואה בזכות “תרומתו הייחודית לדמוקרטיה הישראלית”. חבר כפר עציון, ממייסדי בית ספר שדה כפר עציון, עסק רבות בחקר פרשת גוש עציון ופרסם ספרים, חוברות ומאמרים רבים בנושא.
     
  • אברהם ליפשיץ כיהן כמזכ”ל בשנים 1990-1993, כראש האולפנית בטבריה וכראש מנהל החינוך הממלכתי דתי במשרד החינוך, תושב חיספין.
     
  • אלחנן גלט כיהן כמזכ”ל בשנים 1994-1996, בשנת 1996 מונה למנכ”ל מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא ובשנת 2013 למנכ”ל המשרד לשירותי דת. משנת 1998-2002, כיהן גלט כיושב ראש המועצה הציבורית לחילופי נוער וצעירים במשרד החינוך, יושב ראש וועדת החינוך במועצה אזורית מטה בנימין וחבר מועצה בחברה להגנת הטבע, תושב עפרה.
     
  • יונה גודמן כיהן כמזכ”ל בשנים 1997-2000, כראש תחום אמוני במכללת אורות ופעיל במהו”ת עם נפגעי טרור, כמנהל החינוכי של מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא וכראש המכון לחינוך במכללת אורות ישראל, תושב פדואל.
     
  • מרדכי יוגב כיהן כמזכ”ל בשנים 2000-2003, כסגן ראש מועצה אזורית בנימין וכחבר כנסת מטעם הבית היהודי. שימש כמפקד חטיבת אפרים ורמ”ט אוגדת עזה במילואים, יו”ר החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי וסגן וממלא מקום של ראש המועצה האזורית מטה בנימין, תושב דולב.
     
  • איתן מור יוסף כיהן כמזכ”ל בשנים 2004-2006, וכראש ישיבת רעננה לפני ותוך כדי תפקידו. לאחר פרישתו ניהל את בית הספר היסודי בקיבוץ לביא שבגליל התחתון למשך שנתיים, תושב קצרין.
     
  • הרב בני נכטיילר כיהן כמזכ”ל בשנים 2006-2011. לפני מינויו לתפקיד זה היה ראש ישיבת בני עקיבא פרחי אהרון בקריית שמואל, חיפה ובישיבת בני עקיבא רעננה. בשנת 2011 מונה למנהל מחוז מרכז וסגן ראש מינהל החינוך במרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. ביולי 2013 מונה למנכ”ל הרשת. ובשנת 2015 למפקח מרכז על הפנימיות הדתיות וחבר בהנהלת המינהל לחינוך ההתיישבותי במשרד החינוך, תושב פדואל.
     
  • דני הירשברג כיהן כמזכ”ל בשנים 2011 – 2016. בעבר שימש כרכז מחוז ירושלים, כראש מחלקת כח אדם וכסמזכ”ל התנועה, תושב טלמון.
     
  • יאיר שחל כיהן כמזכ”ל בין השנים 2016-2022, ששימש בעבר בתפקידים שונים בתנועה, תושב כרמי צור.
  • יגאל קליין מכהן כמזכ”ל משנת 2022. בעבר שימש כרכז ההדרכה במחוז ירושלים, רכז ההדרכה הארצי וכסמזכ”ל חינוך בתנועה, תושב מעלה חבר.