איתור סניפים וכפרי בוגרים
הגיע הרגע להגשים את החלום. לאורך השנים אנשים עלו לארץ, אך רק בשנת 1881 החלו עליות מסודרות ומאורגנות שבמטרתן ליישב את הארץ, ויהודים רבים באו מכל רחבי תבל, ויתרו על חייהם הקודמים לטובת חיים חדשים בארץ ישראל במציאות לא פשוטה כדי להגשים את החלום.
ציוד נדרש: דפים, כלי כתיבה, עציצי פלסטיק, מדבקות לקישוט, זרעים לשתילה, דליים, כוס פלסטיק מחוררת, נייר רצף, אדמה
גוף הפעולה:
פתיחה
השמיעו לחניכים את השיר ‘פה בארץ חמדת אבות’ (נספח 1). שאלו: על מה השיר מדבר?
הסבירו: השיר מבטא את הגשמת החלום לחיות ולהקים יישוב יהודי בארץ ישראל, שיהיו בו חיים של יצירה ועבודה, שידברו בו עברית ויפריחו את האדמה.
שלב א: מכירים את העליות
שחקו משחק הזיכרון: חלקו את החניכים לשתי קבוצות ופזרו על הרצפה קלפים הפוכים (נספח 2): בצד אחד קלפי שאלות, ובצד השני קלפי תשובות. על כל אחת מהקבוצות להרים בתורה קלף שאלה ולנסות להרים את קלף התשובה המתאים. על החניכים להחליט בעצמם אם זו התשובה הנכונה או לא. לאחר שיחליטו, אם צדקו בהחלטה, יקבלו תור נוסף, ואם טעו, יחזירו את הקלפים למקומם.
שלב ב: עולים לארץ
הסבירו לחניכים כי הם קבוצה חדשה של עולים שהגיעו לארץ, ועליהם לעבור בין התחנות ולפתור את האתגרים העומדים לפתחם. צרפו לכל תחנה דף מידע על התאגרים (נספח 3).
תחנה א: הכשרה חקלאית
אפשרות 1: הכינו שולחן יצירת עציצים. על כל חניך וחניכה ליצור עציץ קטן. אפשר לקשט את העציץ ולזרוע בו זרעים של פרחים או ירקות לבחירתכם.
אפשרות 2: קטפו עלים ופרחים מהרחוב או מהגינה, ובאמצעות חוט ישזרו כל חניך וחניכה זר פרחים קטן משל עצמם.
תחנה ב: ייבוש ביצות
הציבו בקצה אחד של החדר דלי מים מלא ובשני דלי ריק, והעמידו את החניכים בטור מול הדלי המלא. עליהם להעביר את המים מהדלי המלא לריק בכוס פלסטיק מחוררת. אפשר גם להציב ארבעה דליים ולהפוך תחנה זו לתחרותית.
תחנה ג: מחסור בכסף
על החניכים להכין כרזה לגיוס כספים למען ההתיישבות הצעירה. עליהם לשכנע מדוע כדאי להשקיע בהתיישבות היהודית בארץ.
שלב ג: מכירים ומוקירים
לאחר שהראיתם כי לא היה פשוט להיות חלוצים, חלקו לחניכים דפים וכלי כתיבה ובקשו מהם לכתוב מכתב לסבא וסבתא שבו הם מודים להם על שהגיעו לארץ ישראל ועזרו להקים את מדינת ישראל.
סיכום
ראינו כי גם כאשר כבר הצליחו להגשים את החלום, הדרך לא הייתה פשוטה, והאנשים שעשו מעשה אמיץ ובחרו לעלות לארץ ישראל התמודדו עם אתגרים לא פשוטים. בזכותם אנו נמצאים כאן היום, ואנו מודים להם.
נספחים:
נספח 1
פֹּה בְּאֶרֶץ חֶמְדַּת אָבוֹת
תִּתְגַּשֵּׁמְנָה כָּל הַתִּקְווֹת,
פֹּה נִחְיֶה וּפֹה נִצֹּר,
חַיֵּי זֹהַר חַיֵּי דְּרוֹר,
פֹּה תְּהֵא הַשְּׁכִינָה שׁוֹרָה,
פֹּה תִּפְרַח גַּם שְׂפַת הַתּוֹרָה.
נִירוּ נִיר, נִיר, נִיר,
שִׁירוּ שִׁיר, שִׁיר, שִׁיר,
גִּילוּ גִּיל, גִּיל, גִּיל,
כְּבָר הֵנֵצּוּ נִצָּנִים.
נִירוּ נִיר, נִיר, נִיר,
שִׁירוּ שִׁיר, שִׁיר, שִׁיר,
גִּילוּ גִּיל, גִּיל, גִּיל,
עוֹד יָבוֹאוּ זֵרְעוֹנִים.
https://www.youtube.com/watch?v=FV8VrPycFos
נספח 2: שאלות ותשובות
שאלות:
תשובות:
נספח 3: דפי מידע
תחנה א: המתיישבים הצעירים הגיעו לארץ חסרי הכשרה מקצועית בחקלאות. הם לא הכירו את תנאי הארץ ולא ידעו כיצד לעבוד את אדמתה, והיה עליהם ללמוד מהמקומיים כיצד לגדל גידולים ולעבוד את האדמה.
תחנה ב: המתיישבים התמודדו עם מגוון מחלות, ובראשן קדחת, מלריה, שהפיצו היתושים. היה עליהם לייבש את הביצות, שמשכו אליהן את היתושים, ולפנות שטח לבנייה.
תחנה ג: המתיישבים התמודדו עם מצב כלכלי קשה. לא היה להם די כסף לרכוש אדמות ולקיים את היישוב, והם נאלצו לפנות לעזרת יהודים מבוססים בגולה, כמו הברון רוטשילד, שתמך במושבות הראשונות.