איתור סניפים וכפרי בוגרים
לדף לימוד מעוצב להורדה לחצו כאן!
| רש”ר הירש ויקרא פרק יג פסוק נט
הדעה, שדיני נגעים הם אמצעים משטרתיים מטעם שירותי התברואה – איננה אפוא אלא פרי הדמיון. אך בלאו הכי, הרי התורה עצמה איננה מניחה כל מקום לספק ביחס למשמעות דינים אלה. תורת הנגעים נזכרת גם בספר דברים והיא כתובה שם במסגרת שורה שלמה של הלכות, שחשיבות כולן היא בתחום החברתי; כולן שוקדות על שמירת כבוד האדם ועל התחשבות באושרו של היחיד.
כך יש להבין את הצרעת, שנשלחה מאת ה’; ועונש זה נגזר כתוצאה מחטא חברתי, אשר – כמות שהוא מתואר לפנינו – הוא גם לשון הרע וגם גאווה (…) נמצא אפוא, שיש לראות כל נגע צרעת כעונש על חטא חברתי; וההסגר מחוץ למחנה – מחוץ להיקף הלאומי שמסביב למקדש התורה – תכליתו וטעמו אינם אלא “ִהָּכֵלם”: להחדיר באדם את התודעה של פחיתות מעלתו (…) ואכן לשון הרע, המשפילה אדם בעיני חבריו והורגת אותו מבחינה רוחנית, כוללת כל אותם חטאים ומידות רעות; כולם כלולים בפרי אחד של השחתה מוסרית (…) כן הדבר לדורות. כל הרואה נגע בגופו, בבגדו או בביתו – הרי נגע זה מורה לו: התנהגותו החברתית מעלה את חרון אף ה’; ה’ לא ישכון בקרבתו ולא יתן לו את הגנתו וברכתו:
אפשר לחשוב שהצרעת והנגעים המתוארים בפרשתנו קשורים למחלות ולטיפול הרפואי בהם, אך רש”ר הירש מדגיש שלא כך הדברים – מדובר במחלה שבאה מאת ה’, על רקע מעשים חברתיים פסולים, ובראש המעשים האלה עומד מעשה לשון הרע על כל הרע שבו. גם העונש שניתן למצורע – ההרחקה מחוץ למחנה – עניינו זהה – לבייש את האדם שבייש אחרים, להוקיע חברתית את זה שהוציא אחרים מחוץ למעגל החברה.
לשון הרע, המשפילה אדם בעיני חבריו והורגת אותו מבחינה רוחנית, כוללת כל אותם חטאים ומידות רעות | רש”ר הירש
בוחן פתע
יודעים את התשובות?
שלחו למספר- 0523662637
היכנסו להגרלה, ואולי תזכו בפרס!