מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

המתיישבים של קטאן - הגרסה התנועתיית

המתיישבים של קטאן - הגרסה התנועתיית

סוג הפעולה
משחקים
מתאים לגיל
הרא"ה | חבריא ב' | מעלות | מעפילים | נבטים | ניצנים | שבט חדש - כיתה ט
משך הפעולה
עד שעתיים
נושא
בני עקיבא | ופרצת - נושא תשע"ז | מגדילים את התנועה | גיבוש ואחדות
  • פעילות פנים
  • קבוצה קטנה
27 מדריכים אהבו את הפעולה

תקציר הפעולה

 לפניכם ארץ ישראל הקטנה והיפה שלנו. תפקידכם הוא להגדיל את תנועת בני עקיבא ולהפיצה בארץ על ידי לימוד האידאולוגיה של התנועה והבאתה לכל מקום על המפה.

 

מטרות הפעולה

1. החניכים יתחברו לדרכה האידאולוגית של תנועת בני עקיבא

2. החניכים יתלהבו מההתעסקות בבני עקיבא

3. החניכים ישתתפו בצדדים האידאולוגיים של המשחק

מטרת המשחק:

לצבור נקודות ניצחון על ידי הפצת האידאולוגיה של בני עקיבא. הקבוצה הראשונה שתאגור עשר נקודות ניצחון, תנצח.

 

מספר קבוצות:

בין שלוש לארבע.

 

משך המשחק:

שעה–שעה וחצי 

 

 

הוראות המשחק:

כדי להגדיל את התנועה עליכם להקים שבטים וסניפים במקומות רבים ככל האפשר. כדי להפיץ את האידאולוגיה עליכם להשתמש בכל אבני היסוד של התנועה, תשיגו אותן כאשר המחוזות יניבו לכם את אבני היסוד ובעזרת מענה לשאלות היסוד. הדרך לניצחון היא לבנות שבטים וסניפים במקומות אסטרטגיים שייתנו לקבוצה להתפתח בצורה המהירה ביותר. על לוח המשחק מופיע משושה גדול המחולק לחבלי ארץ קטנים (גם הם בצורת משושים). על כל אחד מהמשושים מאויר רקע המייצג את אבן היסוד המופקת בו. את המשושה הגדול יקיפו מחלקות התנועה (הדרכה, מעורבות, הגשמה, מפעלים וכו‘), והן ישמשו אמצעים להמרת אבני יסוד. כל חבל ארץ על הלוח משתייך למחוז אחר. כאשר הקבוצה תאסוף את אבני היסוד הנדרשות להקמה, היא תוכל לבנות שבטים וסניפים בקדקודי כל חבל ארץ (משושה), ובצלעות המשושה – שבילים שיחברו בין השבטים שלה.

 

תחילת המשחק:

פתחו את לוח המשחק והניחו אותו במרכז. ליד הלוח הניחו את קלף ’השביל הארוך ביותר‘ ואת קלף ’לאורם נלך‘, ולצדם הניחו את סמל התנועה. מיינו את קלפי אבני היסוד לפי ארבעת אבני היסוד: חבורה, עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל. ערמו אותם בארבע חפיסות עם הפנים כלפי מעלה והניחו אותם לצד הלוח. ערבבו את קלפי הפיתוח והניחו אותם בערמה בגבם כלפי מעלה.

 

לצורך המשחק נשתמש בחלקי המשחק ’קטאן‘ המקורי. השיגו את חלקי משחק: כפרים, ערים וקטעי דרך בארבעה צבעים. או הדפיסו את כלי המשחק המצורפים בקובץ וורד/PDF בנספח 3. 

במשחק שלנו: כפר=שבט, עיר=סניף, דרך=שביל. כל קבוצה תקבל קלף עלויות הקמה אחד ואת כל חלקי המשחק בצבע שבחרה: חמישה שבטים, ארבעה סניפים ו-15 קטעי שביל.

 

כל קבוצה תסדר לידה את חלקי המשחק שלה ולפני התור הראשון תניח על הלוח שביל ושבט. חשבו היטב היכן למקם את השבט הראשון וכן את הבאים אחריו.

 

לבסוף, כל קבוצה תקבל אבני יסוד על פי חבלי הארץ שעליהם יושב השבט שלה. כל קבוצה תחזיק באבני היסוד שלה ביד אחד משחקניה ותסתיר אותן מחברי הקבוצות האחרות.

 

מהלך המשחק:

המשחק מתנהל בתורות לפי סבב. בוחרים באחת הקבוצות שתתחיל, וכל קבוצה בתורה יכולה לבצע את הפעולות שלהלן לפי הסדר הזה:

1 .עליה להעביר את סמל התנועה לחבל הארץ שהיא בוחרת. המשושה שעליו יונח סמל התנועה וכל חבלי הארץ השייכים למחוז יניבו אבן יסוד בתור זה, וכל קבוצה שיש לה שבט או סניף במחוז זה תקבל אבן יסוד כזו (אחת לשבט, שתיים לסניף).

2 .היא רשאית לשלוף קלף שאלת יסוד מערימת השאלות. מענה נכון לשאלה יכפיל את מספר קלפי אבני היסוד שקיבלה בתור זה (רק אבני היסוד של הקבוצה המשחקת יוכפלו). לאחר מכן הקלף יצא מן המשחק.

3 .הקבוצה יכולה לסחור באבני יסוד עם הקבוצות האחרות, עם ההנהלה או דרך המחלקות.

4 .היא יכולה להקים קטעי שביל, שבטים וסניפים בהתאם לאבני היסוד שלה ולקלף העלויות, ולהניחם על הלוח.

5 .במשך כל התור הקבוצה יכולה להשתמש בקלפי הפיתוח שברשותה. כמו כן היא יכולה לקנות קלף פיתוח חדש, אך היא תוכל להשתמש בו רק מהתור הבא.

 

 

תנובת משאבים

בכל תור במשחק תזיז הקבוצה את סמל התנועה לחבל הארץ שבו היא בוחרת לבקר. סמל התנועה מסמן את אבן היסוד המתבררת בכל תור. כל חבלי הארץ השייכים למחוז שבו הונח סמל התנועה יניבו אבן יסוד אחת לכל אחת מהקבוצות שבבעלותה שבט בשטח המחוז, ושתי אבני יסוד למי שבבעלותו סניף במחוז. לקבוצה המשחקת בתור זה יש זכות לשאלת יסוד.

 

שאלת יסוד- בכל תור לאחר שהקבוצה תזיז את סמל התנועה, יש באפשרותה להכפיל את אבני היסוד שקיבלה בתור זה על ידי מענה נכון לשאלה. על אחד משחקני הקבוצה להרים קלף שאלת יסוד מערימת קלפי השאלות. כעת עליו לקרוא את השאלה לחברי קבוצתו. השאלות הן שאלות על הפסקאות המופיעות בספר ’דרכה של תנועה‘. כדי לענות על השאלה תפתח הקבוצה את ספרי ’דרכה של תנועה‘ הנמצאים בסניף ותחפש בהם את התשובה. כאמור, מענה נכון יכפיל את כל אבני היסוד שזכתה בהן בתור זה.

 

מסחר

סביר להניח שתחסר לכם אבן יסוד זו או אחרת שחבלי הארץ שברשותכם אינם מניבים. זאת עלולה להיות בעיה, מכיוון שאתם זקוקים לצירוף אבני יסוד מסוים כדי להמשיך בהקמת מוסדות. לכן כל קבוצה רשאית לסחור בתורה כדי להחליף אבני יסוד שברשותה בקלפים החסרים לה. היא רשאית לסחור ככל שתרצה וככל שאבני היסוד שברשותה יאפשרו לה. יש שתי צורות מסחר:

1 .סחר חליפין בין הקבוצות – כל קבוצה בתורה רשאית להחליף אבני יסוד עם כל אחת מהקבוצות האחרות. היא יכולה להכריז למה היא זקוקה ומה היא מוכנה להחליף בתמורה. היא יכולה גם להקשיב להצעות של הקבוצות האחרות ולהתמקח אתן. חשוב לציין: קבוצות אחרות רשאיות לסחור רק עם הקבוצה שזהו תורה. לשאר הקבוצות אסור לסחור זו עם זו.

2 .סחר חליפין עם ההנהלה – כל קבוצה בתורה יכולה להחליף קלפים גם ללא שותפים. היא יכולה לסחור באבני יסוד עם ההנהלה )הקופה( בשער חליפין בסיסי של 4:1 ,כלומר עליה להחזיר לחפיסת אבני היסוד ארבעה קלפי אבן יסוד ובמקומם לקחת קלף אחד לבחירתה. אם יש לקבוצה יישוב על מחלקה היא יכולה לסחור בשער חליפין נוח יותר של 3:1 או אפילו 2:1 במחלקות המיוחדות (המסומנות באיור של אבן יסוד ספציפית). 

 

הקמה

הקבוצה יכולה להקים כל מיני מוסדות כדי להשיג יותר אבני יסוד וכדי לזכות בנקודות ניצחון נוספות! עליה להחזיר להנהלה שילובים מסוימים של אבני יסוד )המצוינות בקלף עלויות הקמה(, ולאחר מכן היא בוחרת היכן למקם על הלוח את קטעי השביל, השבטים והסניפים.

 

קטע שביל: 2 ארץ + חבורה

  • קטע שביל חדש צריך תמיד להיות קשור לשביל, לשבט או לסניף שברשות הקבוצה.
  • על כל צלע של חבל ארץ אפשר לבנות רק שביל אחד.
  • בפעם הראשונה שאחת מהקבוצות תצליח ליצור רצף דרכים המורכב מחמישה קטעי שביל לפחות (בלי לספור דרכים מתפצלות), שאינו נקטע בשבט או בסניף של קבוצה אחרת, היא תקבל את קלף ’השביל הארוך ביותר‘. אם קבוצה אחרת תצליח ליצור שביל ארוך יותר מזה של בעלת הקלף הנוכחית, הקלף יעבור אליה. קלף ’השביל הארוך ביותר‘ מזכה את בעליו בשתי נקודות ניצחון.

 

שבט: 2 חבורה + עם + תורה

  • את השבט יש לבנות על צומת שאליו מוביל לפחות שביל אחד, בהתאמה לחוק המרחק.
  • חוק המרחק: אפשר לבנות כל שבט על צומת רק אם אין סניף או שבט על אף אחד משלושת הצמתים הסמוכים אליו, ולא חשוב למי הם שייכים.
  • הקבוצה שבנתה את השבט החדש תוכל להשיג את תנובת אבני היסוד מחבלי הארץ הסמוכים לשבט: אבן יסוד אחת לכל פעם שסמל התנועה יונח על חבל ארץ שהשבט שלה יושב עליו או על חבל ארץ מאותו מחוז שהוא יושב עליו.
  • כל שבט שווה נקודת ניצחון אחת.

 

סניף: 2 עם + 3 תורה + הקבוצה תשיר שיר תנועתי (לפחות את הפזמון, ואסור לשיר שיר פעמיים במהלך משחק)

  • כאשר קבוצה משדרגת את אחד מהשבטים שלה לסניף עליה להוציא את השבט מהלוח ולהחליפו בסניף.
  • קבוצה לא תשדרג שבט לסניף אם לא שרה שיר תנועתי.
  • כל סניף מניב עבור בעליו פי שניים אבני יסוד מחבלי הארץ הסמוכים: שתי אבני יסוד לכל פעם שסמל התנועה יונח על חבל ארץ שהסניף יושב עליו או על חבל ארץ מאותו מחוז שהוא יושב עליו.
  • כל סניף שווה שתי נקודות ניצחון.

 

קלף פיתוח: עם + תורה + ארץ

  • כשקבוצה קונה קלף פיתוח, עליה לקחת את הקלף העליון מתוך חפיסת קלפי הפיתוח.
  • אפשר להשתמש בקלפי פיתוח לכל אורך מהלך התור של הקבוצה המשחקת, אך אסור להשתמש בקלף פיתוח בתור שבו נקנה.
  • יש שלושה סוגי קלפי פיתוח, ולכל אחד מהם השפעה אחרת: דמות, קלפי קידום, קלפי ניצחון.

 

קלף דמות: כאשר קבוצה משתמשת בקלף דמות, עליה להקריא בקול את המידע על הדמות. קלף הדמות נותן לקבוצה הזדמנות לבחור בשתי אבני יסוד של קבוצות אחרות ולקחת אותן (בלי לראות מהן). אפשר לקחת את הקלפים משתי קבוצות שונות (קלף אחד מכל קבוצה). לאחר שימוש בקלף הדמות יש להניחו כשפניו כלפי מעלה. הקבוצה הראשונה שמונחים לפניה שלושה קלפי דמויות גלויים זוכה בקלף ’לאורם נלך‘, שערכו שתי נקודות ניצחון. ברגע שקבוצה אחרת תציג יותר קלפי דמויות גלויים מהקבוצה בעלת קלף ’לאורם נלך‘, היא זכאית לקבל את הקלף ואתו את שתי נקודות הניצחון שהוא שווה.

 

קלף קידום: הקבוצה שמשתמשת בקלף הקידום תמלא אחר ההנחיות הכתובות עליו, ולאחר מכן הקלף יצא מן המשחק.

 

קלף ניצחון: את קלפי נקודות הניצחון יש להחזיק כך ששחקני הקבוצות האחרות לא יוכלו לראותם. הקבוצות יחשפו את קלפי הניצחון שלהן רק כאשר אחת הקבוצות תצליח להגיע לסך של עשר נקודות ניצחון. כשאינכם משתמשים בהם, החזיקו את קלפי הפיתוח כך ששחקני הקבוצות האחרות לא יוכלו לראות אילו קלפים ברשותכם ושלא יתערבבו עם אבני היסוד שלכם.

 

 

סיום המשחק:

המשחק מסתיים בתור שבו אחת הקבוצות הגיעה לעשר נקודות ניצחון לפחות.

 

 

נקודות ניצחון:

  •  כל שבט מזכה את בעליו בנקודה;
  • כל סניף מזכה את בעליו בשתי נקודות;
  • קלף ’השביל הארוך ביותר‘ מזכה את בעליו בשתי נקודות;
  • קלף ’לאורם נלך‘ מזכה את בעליו בשתי נקודות;
  • קלפי פיתוח יכולים לזכות בנקודות על פי הכתוב בהם.

 

כדי לנצח במשחק, קבוצה שהגיע תורה צריכה שבמהלך התור יהיו לה עשר נקודות ניצחון לכל הפחות.

 

נספחים:

נספח 1 – 

לוח קטאן

הוראות משחק

 

נספח 2 – 

קלפי פיתוח

אבני יסוד

שאלות יסוד

קלפים מיוחדים

 

נספח 3 – 

כלי המשחק:

סמל התנועה

כלים פורמט PDF

כלים פורמט WORD

 

 

דעתך חשובה לנו