איתור סניפים וכפרי בוגרים
בפעולות הקודמות העמקנו במהות ובכוחו של החלום, הבנו מהם המאפיינים של חלומות שהתגשמו וביררנו מה נדרש מאיתנו כדי להיות אנשים חולמים. בפעולה זו ננסה להבין אילו חלומות יש לנו כיחידים, כנוער וכעם וכיצד אנחנו יכולים להגשים אותם.
מהלך הפעולה:
פתיחה
עשו סבב או שניים של המשחק ‘פים פם פום’: שלושה חברים יושבים בגבם לשאר הקבוצה, ומדביקים לכל אחד מהם על הגב את אחד מהשמות (פים, פם, פום. נספח 1). הקריאו חלומות, והקבוצה תצטרך להחליט למי מתאים כל חלום. שלושת החברים צריכים לנחש מה הכינוי של כל אחד מהם.
(רציונל של המשחק: לכל אחד מאיתנו יש חלומות. לעיתים החלומות קטנים ושטותיים כביכול, אך לכל אחד מאיתנו יש חלום).
שלב א: חלום אישי
ערכו סבב ובקשו מהחברים לשתף בתשובתם על השאלה ‘מהו החלום שלי’. שימו לב שכולם מספרים מהו החלום שלהם. לאחר מכן בקשו מכל מי שמרגיש שהוא בדרך להגשמת החלום שלו שירים את היד. דונו בשאלה זו: מה גורם לנו להרגיש שאנחנו מגשימים את החלומות שלנו?
שלב ב: חלום או שאיפה לאומיים
קראו יחד את הקטע על אלירז פרץ, ‘פאות אותיות שאיפות’ (נספח 2).
דונו עם החברים בשאלות אלו: מה השאיפות או החלומות הלאומיים שלנו? מה השאיפות או החלומות שלנו כחבריא ב’? כעם? למען מה אנו חיים?
שלב ג: איך מגשימים אותם?
הניחו במרכז המעגל את המילים הגשמת חלומות (נספח 3), ושאלו את החברים מה מעלות בהם המילים הללו ואיך אפשר להגשים את החלומות והשאיפות הללו.
ערכו סבב, וכל אחד ישתף כיצד אפשר לדעתו להגשים את החלומות שלנו כיחידים, כעם, כדור וכחבריא ב’. מה בכוחנו לעשות כדי לגרום לחלומות שלנו להתגשם?
סיכום
בפעולה זו עסקנו בחלומות, בחלומות האישיים שלנו, בין שהם חלומות קטנים ומצחיקים שמדביקים לנו, ובין שהם חלומות שאנחנו גיבשנו לעצמנו. בהמשך דיברנו על המקום של השאיפות שלנו בחיינו והקבלנו אותן לחלומות הקבוצתיים והלאומיים שלנו. לסיום שאלנו איך אפשר להגשים את החלומות הללו.
נספחים:
נספח 1
פים
פם
פום
משפטים לפים פם פום
נספח 2
“סיפרת לי שהלכת להסתפר אצל הספר בבא”ח, מרוב עייפות נרדמת על הכיסא והספר הוריד לך את הפאות, שהיה לך כל כך חשוב לשמור ולגדל. ואז אמרת לי בחיוך מפתיע שפאות הן אותיות שאיפות, ואם הורידו את הפאות האלה, כנראה צריך לגדל שאיפות חדשות, ולא הוספת. ניסיתי לחשוב אל אילו שאיפות חדשות אנחנו עומדים להתכונן. היה לי כבר ברור, כי בעצם אתה אמרת לי כבר מההתחלה לאן בדיוק אתה שואף, למען מה אתה חי ומתחתן ונלחם, ולמען מה גם תיתן את חייך… אחר כך הסתכלת אל עבר הר הבית ואמרת: ‘את רואה? בשביל זה, בשביל זה אנחנו חיים, בשביל זה אנחנו מתחתנים, בשביל זה אנחנו נלחמים ואם נדרש – בשביל זה גם נמסור את חיינו'” (שלומית פרץ, י”א בניסן תשע”ב, 3.4.2012).
נספח 3
הגשמת חלומות