איתור סניפים וכפרי בוגרים
למשחק חשיבות רבה בפעילות התנועתית, הוא מגבש, מהנה, מפתח יכולות שונות אצל החניכים ובעיקר כיף גדול. בחירת המשחק איננה מקרית. חשוב שתבחר/י אותו בהתאם למטרות שהצבת לעצמך בבניית הקבוצה והפעולה.
שים/י לב למרכיבים אלו: היחסים בין הבנים לבנות בקבוצה. מידת ההכרות והפתיחות בין חברי הקבוצה. גודלה של הקבוצה. תנאי השטח והסביבה: מזג האוויר וכו. מקומכם במשחק- משקיפים או משתתפים פעילים.
משחק העצים – (כמו משחק הכסאות)
מטרת המשחק: לתפוס עץ.
מהלך המשחק: בוחרים קבוצה של עצים ומתחמים אותה, צריך שיהיה מספר עצים שווה למספר החניכים פחות אחד. המשחקים מסתובבים סביב העצים על פי שיר שכולם שרים, וכאשר השיר נגמר, ירוץ כל אחד לתפוס עץ. הנותר ללא עץ יצא מהמשחק וגם עץ נוסף “יצא” מהמשחק. המנצח מי שתפס את העץ האחרון.
מסביב בשרשרת
מטרת המשחק: לראות את הסביבה.
מהלך המשחק: המדריך מזכיר שם של צמח, עץ או כל דבר שהוא רואה בסביבה, על החניכים למצוא שם של צמח, עץ או כל דבר שהוא רואה בסביבה שהאות האחרונה בשם שנקב המדריך היא הראשונה בשם שמצאו.
יצירה סביבתית
מטרת המשחק: להרכיב את סמל התנועה בעזרת הסובב אותנו.
מהלך המשחק: חלק את החניכים ל-2 קבוצות או יותר, על כל קבוצה להרכיב את סמל התנועה / שם הסניף וכדו’ מעלים, אדמה, אבנים, ומה שנמצא על האדמה בסביבה.
צלם – מצלמה
מטרת המשחק: לראות את הסביבה
מהלך המשחק: מתחלקים לזוגות, כל זוג מתחלק לצלם ומצלמה, הזוגות נותנים ידיים, מי שהוא מצלמה הולך בעיניים עצומות ומסתובבים במרחב, כאשר הצלם רוצה לצלם משו הוא לוחץ למצלמה ביד, הצלם פותח לשניה את העיניים, מצלם, וסוגר את העיניים, לאחר 2-3 תמונות אפשר להתחלף בתפקידים, ואז חוזרים למעגל וכל אחד מספר מה הוא צילם.
בינגו טבע
מטרת המשחק: לראות הצבעים בטבע
אביזרים: הכינו לוחות בינגו כאשר כל ריבוע צבוע בצבע אחר שאפשר למצוא בטבע
מהלך המשחק: חלקו לכל חניך לוח בינגו צבעוני ואמרו להם שעליהם למצוא דברים בטבע בצבעים השונים, המנצח הוא מי שראה את כל הצבעים בלוח.
אף פעם לא
מטרת המשחק: להשאיר כמה שיותר אצבעות מורמות
מהלך המשחק: כולם יושבים במעגל ומרימים עשר אצבעות, וכל אחד בתורו אומר משהו שלא עשה מעולם. כל חברי השבט שעשו את הדבר שהוא לא עשה צריכים לכופף אצבע, ומפסיד מי שכופף את כל אצבעותיו (לכן עדיף לחשוב על משהו מיוחד שרוב האנשים עשו בחייהם). לדוגמה, אפשר לומר “מעולם לא קפצתי באנג’י”, אבל סביר להניח שהרוב לא קפצו. לעומת זאת אפשר לומר “מעולם לא אכלתי המבורגר”, ולנצח. מי שכופף את כל האצבעות יוצא מהמשחק, ומנצח מי שנשאר אחרון.
הדגל
מטרת המשחק: לגנוב את הדגל של הקבוצה השנייה.
מהלך המשחק: חלק את הקבוצה ל- 2 קבוצות, ותן לכל קבוצה דגל. על כל קבוצה להקים לעצמה שטח- בסיס שבמרכזו נמצא הדגל שלה. אם מישהו מקבוצה אחת נתפס בשטח של הקבוצה השנייה, הוא נחשב שבוי. ניתן לערוך חילופי שבויים, או לערוך מבצע להצלתו וחטיפתו מידי הקבוצה היריבה. המשחק מסתיים כאשר אחת הקבוצות מצליחה לגנוב את הדגל של הקבוצה היריבה.
חתול עכבר – רחובות ושדרות
מטרת המשחק: על החתול לתפוס את העכבר.
מהלך המשחק: בחר חניך אחד שהוא העכבר וחניך נוסף שהוא חתול. העמד את החניכים ב – 3-4 טורים, אמור לחניכים לפרוש ידיים לצדדים )בגובה הכתפיים(. על פי מחיאת כף של המדריך יסתובבו החניכים 01 מעלות כך שיצרו 3-4 שורות. החניכים יישארו עדין עם הידיים למעלה ויצרו מאין 9 חומה, אמור לחניכים עליכם למנוע מהחתול לתפוס את העכבר. על החתול והעכבר לנוע רק לפי השורות או הטורים מבלי לפרוץ את “חומות” הידיים. על החתול לתפוס את העכבר. ניצח החתול אם תפס את העכבר.
כדורגל סיאמי
מטרת המשחק: הבקעת גול בשער של הקבוצה היריבה.
מהלך המשחק: חלק את הקבוצה לזוגות וקשור כל זוג בקרסוליים. את הזוג השוער קשור גב אל גב. אמור להם לשחק כדורגל.
משחק ה-BEE
מטרת המשחק: לנצח את הקבוצה השנייה.
מהלך המשחק: חלק את החניכים לשתי קבוצות, העמד כל קבוצה בשורה אחת מול השנייה במרחק. חלק את השטח שווה. מטרתה של כל קבוצה להצליח לתפוס את החברים מהקבוצה היריבה ולהעביר אותם לשטח שלהם. כל קבוצה בתורה שולחת נציג, הנציג מתחיל להגיד BEE מבלי להפסיק ועובר לשטח הקבוצה היריבה. על החניך להצליח לתפוס חניך מהקבוצה היריבה ולהעביר אותו לשטח שלו מבלי להפסיק להגיד את ה-…EE EE BEE .
מחבואים הפוך
מטרת המשחק: לא להימצא.
מהלך המשחק: בחר חניך אחד, ואמור לו לרוץ להתחבא. על כל שאר החניכים לספור בינתיים עד כמה שהם מחליטים. ואז יוצאים כולם לחפש את המתחבא. מי שמוצא אותו לא מגלה לאחרים אלא מצטרף אל המתחבא. מי שנשאר אחרון לבד הוא פסול.
3 מקלות
מטרת המשחק: להגיע כמה שיותר רחוק.
עזרים: 3 מקלות
מהלך המשחק: שים שלושה מקלות במרחק רגל אחת בין מקל למקל וסדר את החניכים בטור. על כל חניך לעבור את המקלות בלי לגעת בהם. החניך האחרון בטור עושה קפיצה ארוכה במיוחד ולפיו מרחיקים את המקלות.
להציל את הכדור
מטרת המשחק: להספיק לתפוס את הכדור
מהלך המשחק: הסבר למשתתפים כי עליהם להתמסר ביניהם עם הכדור. החניך הראשון זורק את הכדור ואומר את שמו של אחד המשתתפים, המשתתף שאת שמו אמרו צריך לתפוס את הכדור. משתתף שלא הצליח לתפוס את הכדור 3 פעמים מקבל שם חדש מן הקבוצה.
שני כלבים ועצם
מטרת המשחק: להגיע ראשון לחפץ.
עזרים: חפץ
מהלך המשחק: העמד את החניכים בשתי שורות זו מול זו במרחק של כמה מטרים. תן לכל חניך בקבוצה אחת מספר, ולכל חניך בקבוצה השנייה אות. כעת שים את החפץ במרכז בין השורות וקרא בקול שם ומספר. על החניכים שאת שמם הקראת לרוץ לעבר ה”עצם” ועל הראשון שמגיע לתפוס אותו ולרוץ ביחד איתו חזרה לקבוצתו. על השני שמגיע לרדוף אחריו.
שפן-צייד-חומה
מטרת המשחק: לתפוס את הקב’ היריבה.
מהלך המשחק: חלק את הקב’ ל – 2 והעמד את הקבוצות בשורה אחת מול השנייה. אמור לכל קב’ לבחור תנועה של שפן, צייד או חומה. זוהי מלחמה ובה שפן מנצח חומה, צייד מנצח שפן וחומה מנצחת צייד )כמו אבן-נייר-ומספריים(. לקריאת ,3 4 ו… כל קב’ עושה את התנועה הנבחרת. הקב’ המנצחת )בתנועה( תרדוף אחר הקב’ השנייה באופן קבוצתי.
תפסוני
מטרת המשחק: לתפוס ולא להיתפס.
מהלך המשחק: חלק את החניכים לשתי קבוצות והעמד אותן אחת מול השניה בשתי שורות. בחר מתנדב מאחת הקבוצות שייגש לקבוצה היריבה. על כל חברי הקבוצה היריבה להושיט יד קדימה כלפי המתנדב. המתנדב ניגש לשלושה אנשים שונים מהקבוצה, נותן להם ‘כיפים’ ואומר: “תיפ”, לשני הוא אומר: “סו” ולשלישי: “ני”. כאשר הוא אומר זאת עליו לברוח, וזה שקיבל את ה’כיף’ האחרון, צריך לרדוף אחריו עד שהוא מגיע חזרה לקבוצתו. אם הספיק להגיע בלי להיתפס אז החניך שרדף אחריו “שבוי” שלו, ואם נתפס- הוא “שבוי” בעצמו. ניתן לשחרר שבויים ע”י החלפה או אם מפסילים את מי שהשבוי אצלו.
דג מלוח
מטרת המשחק: להגיע עד הסופר בלי להיתפס
מהלך המשחק: בוחרים באחד החברים, והוא יהיה הסופר. הוא עומד עם הפנים אל הקיר וסופר “אחת, שתיים, שלוש, דג מלוח”. שאר החברים נעמדים בשורה במרחק ממנו, וכשהוא סופר הם מתקדמים לאט לעברו. כשהסופר מסיים
לספור הוא מסתובב, והחברים צריכים לעצור במקום ולא לזוז (כמו פסל). הסופר מחפש משתתפים שזזים, ומי שזז חוזר להתחלה. מנצח מי שהצליח להגיע ראשון לסופר.
וואה
מטרת המשחק: לפרוק אנרגייה
מהלך המשחק: עומדים במעגל, כפות הידיים של כל המשתתפים צמודות זו לזו. הזרועות ישרות (מרפקים נעולים). מי שמתחיל מרים את זרועותיו המחוברות זו לזו, כפות ידיו כלפי מעלה, מנחית אותן מטה לעבר אחד החניכים צועק מכל הלב: “וואה!” מי שקיבל את המסירה מרים את זרועותיו מעלה ומקבל את ה’וואה’ אליו בצעקה חזקה לפחות כמו של מי שהעביר אליו: “וואה!” ושני החברים שעומדים לצידו עושים “וואה!” צדדי. החבר משחרר ומוסר לחניך אחר באותה צעקה, וכך הלאה עד שנמאס.
טמפה-טמפה
מטרת המשחק: גיבוש ומורל
מהלך המשחק: החברים ישבו במעגל. המדריכים שואלים בקול רם: “מה משחקים?” והחברים עונים: “טמפה-טמפה”. המדריכים שואלים: “בשביל מה משחקים?” ונענים: “בשביל לא להיפסל”. כעת עושים קצב וצועקים ביחד “סבב התנועות”. כל חניך בסבב עושה תנועה. אחרי שמסתיים הסבב ממשיכים לעשות קצב, והחניך הראשון בסבב עושה את התנועה שלו ותנועה של מישהו אחר. אותו מישהו אחר עושה את התנועה של עצמו ותנועה של מישהו אחר, וכן הלאה. אם מישהו מתבלבל או מתעכב, הוא נפסל. הרעיון הוא להגביר את קצב המשחק ככל שהוא מתקדם.