מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

מהות צוות נחשון

מהות צוות נחשון

סוג הפעולה
חוברת
מתאים לגיל
חבריא ב'
משך הפעולה
עד שעה
נושא
בני עקיבא | חבריא ב
  • פעולה ממערך
19 מדריכים אהבו את הפעולה

תקציר הפעולה

יחידה זו תעסוק במהות הנחשונית כפי שהתנועה תופסת אותה.

למה אנחנו כאן ומה מצופה מאיתנו. ננסה לגעת גם בהיסטוריה של הצוות ושל השם “נחשון”. 

נכניס בחברים מוטיבציה והבנה כי התפקיד שלהם הוא חשוב. אפילו הכי חשוב בתנועה. כי סניף שעובד רק ברובד החינוכי ללא הרובד המעשי הוא סניף שעובד עם יד קשורה ולא מממש את מטרות בני עקיבא בפרט ותנועת הנוער בכלל.

*נזכור כי זו היחידה הראשונה בסמנריון והיא הפתח שלנו להראות לחברה שבאנו עם מטרות, מקצועיות ורצון להחדיר בהם המון בימים האלה. תהיו חמודים, חייכנים ומקצועיים.

מטרות הפעולה

1. חבר הצוות יבין את ההסטוריה הנחשונית, מאיפה הכל התחיל

2. חבר הצוות יתחבר למהות של נחשון

3. חבר הצוות יבין את המשמעות הגדולה שבתפקיד שלו

4. חבר הצוות יבין את דרישות התפקיד

5. חבר הצוות יקבל גאוה פנימית להיות חלק מהצוות ותחושת שליחות עמוקה

מהלך היחידה:

 

שלב א : נחשון- משמעות השם

  1. 5 דק’  משחק אסוציאציות: במעגל (אפשר בעמידה) אחד אומר מילה והבא אחריו אומר מה עולה לו לראש וכן הלאה. משחק זה קצת יעורר וזהו התחלה של דיבור סביב העניין. 

מילים למשחק- חנוכה, חולצתנועה, עשייה, נחשון (סתם מילים עד למילה נחשון..)

  1. 5 דק’  נדבר על נחשון בן עמינדב שעפ”י המדרש קפץ ראשון למים בקריעת ים סוף
    א. נבקש מתנדב שיספר לנו על נחשון בן עמינדב. אפשר הצגה- שני חברה שאנחנו מכינים אותם מראש…
    ב.  תכונות של נחשוניסט- לאחר מכן נחלק פתקי ממו ונבקש מכל חבר שירשום תכונה/ מה נחשון היה צריך שיהיה בו כדי לעשות את הפעולה הנ”ל.  לאחר מכן נפזר את התשובות על רצפת החדר.
    בשלב זה נרצה להדגיש את תכונותיו של נחשון,לקיחת אחראיות יוזמה אקטיביזם- יוצא לפעול. מהותו של נחשון כדמות ועל זה הצוותים קרויים. נכוון לנקודה מה היה בנחשון שהוא הראשון שקפץ,  מה צריכות להיות התכונות של אחד כזה. צוות נחשון על שמו, ראשונים לעשייה, ליזום ולא לחכות לאחרים. (את פתקי הממו אפשר לתלות בחדר כך שזה יהיה מול עיניהם לאורך הסמינריון)

 

שלב ב : מטרת תנועת נוער והיסטורית בני עקיבא- “נחשון לכתחילה”
בחלק זה נרצה לדבר על כך שנחשון זוהי ‘תנועת הנוער האמתית’, בשביל זה אנחנו כאן. דיבור מול מעשה.

  1. 10 דק’ נבקש מכל זוג\שלשה ליצור סלוגן\מוטו על נחשון “צוות נחשון….” ולאחר מכן נבקש שיציגו אותם.
    אפשר שישימו במרכז החדר ונשאל מי רוצה להגיב על סלוגן של קבוצה אחרת (מסכים/לא מסכים ולמה או שכל קבוצה תציג את הסלוגן שלה בסבב. מתודה זו מראה לנו איפה הצוותים עומדים, מה הם חושבים/יודעים, בנוסף זה מביא לנו קרקע פוריה לדבר על הדברים- יכול להיות שבצוות אחד ישנם חילוקי דעות בעניין וכו. (בשלב זה חשוב שאנו כמנחים נהיה רגישים, יכולים לצאת בשלב זה תסכולים ואמרות על מקומם בסניף בעקבות השיבוצים) 
  2. מתודת הפלסטלינה- עשייה מול דיבור:
    א.  7 דק’  נחלק ל2 קבוצות, כל קבוצה מקבלת חתיכת פלסטלינה. על קבוצה אחת ליצור כמה שיותר דברים ועל השניה לכתוב כמה שיותר רעיונות מה אפשר לעשות עם הפלסטלינה.

    ב. 10 דק’  נכנס את הקבוצה ונערוך דיון. לאיזה קבוצה יש תוצאות טובות יותר וכו..דיבור מול עשיה
    ג. לאחר הדיון נשאל את החברים אז מה המטרה של סניף? ניתן  לפזר תמונות שיעזרו לחברים לבחור. (ג’ימבורי, מתנס, מוצב צבאי, מגדלאור, בית חולים, בית מדרש, תיבת נח, סירה, אוהל אברהם,)
  3. 10 דק’ אז מה קרה בני עקיבא?  להביא את מעשה בחזון/תמונה של יחיאל אליאש. לספר בקצרה את היסטורית בני עקיבא. להדגיש את העניין שהיא קמה במטרה לעשות כל מיני דברים ועם הזמן נוצרו סניפים ונוצר שמחנכים-מדריכים-מחנכים-מדריכים (בנ”ע נהייתה מתנ”ס ולא תנועת נוער)  שזה חשוב אבל איבדו חלק מאוד חשוב ויקר. לפני 6 שנים קמו במחוז דן גרעיני נחשון עם הזמן זה הפך להיות צוות.. בחלק זה נרצה להעביר ולחדד את הנקודה שנחשון זה לא בדיעבד זה לכתחילה. זוהי המהות של תנועת נוער. 

(אפשרות לסיפור שממחיש את העניין- מנפח הבלונים, מצורף בסוף)

 

שלב ג : פרקטיקה ושגרה

מתוך אחריות ושותפות צריכה להיות מסגרת- הגדרות צוות נחשון. כדי להחזיק משהו אמיתי צריך התמדה וקביעות. נחשון ידועים במעשה ולא רק בדיבור ולכן אנו צריכים יתדות קבועות בשטח. 

  1. עשייה קבועה – התמדה, צוות צריך משהו קבוע ועקבי אם לא, לא יישאר צוות             
  2. ישב”צ- זמן לחשוב ולחלום בגדול, משימות לאומיות איפה צריך אותנו וכו
  3. הובלת הסניף לעשייה- להיות חלק מהסניף, להוביל את הסניף.
  4. הכשרות ואירועים של התנועה- חיבור לתנועה ומחוייבות

 

יש פוסטר של בני עקיבא בעניין. אפשר להכין עיגולים שעל כל אחד מהם רשום מה בונה את צוות נחשון. מוזמנים להרחיב בדיבור על כל דבר, למה הוא חשוב ומה הערך שלו. 

 

חשוב חשוב להשאיר לחלק שלישי זמן במיוחד בשבילו ולא לעשות אותו על הדרך בסוף היחידה!!

 

רשימת ציוד:

דפים צבעוניים/ בסטולים
(צריך לחשוב על דרך לתלות בכיתות את תכונות הנחשוניסט)
פלקטים/ דפים A3 (חושבת שעדיף לסלוגנים A3 כי זה לא באמת משהו שנשאר, כמו תכונות של נחשוניסט. פלקטים זה גדול מדי ויקר)
טושים
צבעים

פלסטלינה
דף ועט
כרטיסיות עם השגרה של נחשון

תמונה של יחיאל אליאש/ מעשה בחזון

 

 

 

 

בלון מנופח / דניאל אלימלך

בביכורים מאז י”א אייר ה´תשס”ה

 

בממלכה רחוקה, לפני שנים רבות, מאד רבות, חי לו אדם. גרשון שמו, אבל למרות שזהו שמו, אהב הוא את החיים. גרשון אהב את כולם וכולם אהבו אותו. אתם יודעים, הוא היה מהאנשים האלה שכולם אוהבים.

בסיפור זה מקצועו ועיסוקו הראשונים לא מעניינים אותנו, אלא עיסוקו החדש בו תמיד רצה לעבוד…

 

כמו בימינו, גם אז השתמשו בבלונים למסיבות ושאר דברים שמחים, ומלאכת הניפוח הייתה ארוכה ומיגעת, ורבים האנשים שחיפשו להם עזרה, שלא תמיד נמצאה. מאז היותו נער, רצה גרשון לעזור לאנשים אלה, על מנת שלא יסבלו, מספיק עם חיי הסבל של חוגגי השמחה, אמר לעצמו, אני אעבוד בניפוח בלונים כדי שחייהם של אחרים יהיו טובים יותר!

וכך עשה.

כל מסיבה בה היו צריכים בלונים, היה בא ומתחיל לנפח את הבלונים במרץ עד שכמות הבלונים הייתה מספקת, בעלי השמחה הודו לו, וכולם היו מרוצים.

 

כך הזמן עבר. גרשון אהב את עבודתו, וכולם אהבו אותו. אבל לאט לאט הרגיש גרשון שכוחותיו הולכים ונגמרים…  כמות המסיבות גדולה, והוא אדם אחד. חשב בלבו, מה יעשה, ואף הגיע לפתרון מהיר. מה עשה? החליט ללמד את ילדיו את מלאכת ניפוח הבלונים כדי שהם יוכלו לעזור לו. ניפוח בלונים הוא עסק מסובך, לא כל אחד יכול לעסוק בו, והוא דורש מיומנות רבה תוך הקפדה על זמנים של כיווץ השפתיים והכנסת אויר לפי קצב מדויק. על כן, גרשון החל ללמד את ילדיו כיצד מנפחים; מה מיקום השפתיים בשעת הניפוח, באיזה גודל מנפחים לחיים ובאיזה מצב, איזה צבע עדיף, איזה גודל לנפח, מה עושים כדי שהבלון לא יחליק, ועוד רבים הדברים מתורת ניפוח הבלונים. אכן ילדיו, שלמדו את המלאכה במהרה, היו מוכנים לעזור לו, ותוך זמן קצר כבר עבדו איתו במפעלו החשוב, והגדילו את קצב ניפוח הבלונים.

 

אך אבוי. הזמן עבר והדרישות גדלו, ולא יכול גרשון לנפח בלונים למסיבות כה רבות. ילדיו מעטים הם והוא אינו מספיק!! חשב בלבו גרשון מה לעשות, והחליט!!! אני אלמד אנשים נוספים את מלאכת ניפוח בלונים ע”י הקמת בית ספר,  ובזמן שילדי ימשיכו בעבודה אני אהיה מורה!

שמח וטוב לבב אץ רץ גרשון לביתו, הקים בית ספר והחל מלמד את המלאכה. תלמידים מועטים הגיעו לו, אבל אין הדבר עניין את גרשון כלל, מספיק תלמיד מוצלח אחד ועדיין תגדל כמות הספקת הבלונים.

עברו החודשים, וכמות התלמידים הלכה וגדלה, תלמידים אידיאליסטים מכל העולם הגיעו לבית ספרו של גרשון כדי ללמוד כיצד מנפחים בלונים. המקום בבית הספר הלך ונגמר, ועל כן פתח גרשון שלנו בית ספר נוסף, על מנת שיוכל ללמד את כמות התלמידים הרבה הנוהרת לבית סיפרו. אמר ועשה. פתח בית ספר נוסף בקצה השני של המדינה, וכך חולקו בצורה שווה כל התלמידים.

 

כמות התלמידים בכל בית ספר הייתה גדולה והתלמידים נהנו להגיע לשם לפגוש את חבריהם לדבר, לצחוק, ועם זאת ללמוד את המלאכה החשובה, מלאכת ניפוח בלונים. גרשון לקח את תלמידיו הבוגרים שסיימו כבר את לימודי הניפוח הבסיסיים, כדי ללמד את הקטנים על ניפוח הבלונים, מכיוון שלא יכול היה ללמד כמות כה גדולה. התלמידים נהנו בשיעורים והרצון להגיע לבתי הספר האלו הלך וגבר. גרשון החל לפתוח סניפים בכל הארץ, וכמות התלמידים המשיכה וגדלה.

בגלל המחסור במורים, כל מי שהגיע לרמת ניפוח מקסימלית, מיד לקחו אותו להיות מורה- אשר ידריך כיצד לנפח בצורה טובה את הבלון. כל מי שלא היה מורה, היה מאלו היוצאים למסיבות, שם היו מנפחים את הבלונים, ודואגים שבעל השמחה יהיה מרוצה. וכך היה במשך שנים וכולם היו מרוצים.

 

 אך הזמן עבר. אלו שעבדו במסיבות, הרגישו שהם לא ממצים את הפוטנציאל החבוי בהם, והחליטו לעזוב את הקטע של ניפוח הבלונים. הם הרגישו שבאיזשהו מקום, גרשון, שבחר לשלוח אותם לשטח כדי לנפח בלונים, דפק אותם. חבריהם שסיימו את בית הספר לניפוח, כמוהם, נשארו בבית ספר כדי ללמד את הקטנים, הם נהנים אתם וצוחקים, יוצאים אתם לכל הטיולים שמוציא הבית ספר (כמו הטיול למפעל הבלונים והגומי למשל), ואילו הם, שצריכים לקרוע את השפתיים בניפוח בלונים עד צאת נשמתם, מה תועלת להם מזה?

 

כך לאט לאט החלו העובדים, המנפחים, במפעלו החשוב של גרשון לעזוב, בעוד הדרישה והצורך בהם רק הלכה וגברה. מנגד, בתי הספר של גרשון, שנחשבו לבילוי זמן נהדר, המשיכו לפעול, וכמות בתלמידים הלכה וגברה, ואפילו הקימו סניפים נוספים… אבל… מי שלא הפך להיות מורה כאשר סיים בית ספר, קם ועזב את מפעלו של גרשון.

כך עבר לו הזמן, אנשים כבר לא הבינו למה הם צריכים ללמוד את מלאכת ניפוח בלונים, כולם למדו לנפח בלונים, רק כדי שיום אחד יהיו הם מורים ויסבירו על ניפוח בלונים… כולם רוצים להיות מורים, כי זו הרי, למיטב ידיעתם, המטרה שבשבילה הוקם הבית ספר.

וכך המשיך לו הזמן לעבור ובשיעורים עצמם הפסיקו כבר מזמן לדבר על ניפוח בלונים. לעתים רחוקות, רק מדי פעם, הזכירו כמה חשוב לדעת לנפח בלונים. אבל מה זה משנה שמסבירים כמה חשוב לנפח בלונים, אם אף אחד לא באמת יוצא לשטח כדי ליישם את מה שלמד?

הסיכוי שבית ספרו של גרשון ישרוד הוא גבוה. זה ברור. אבל הוא הוקם כדי לשרוד? הוא לא איבד קצת כיוון באמצע? אולי הוא שכח שאנשים צריכים אותו, ואין להם מענה?

דעתך חשובה לנו