איתור סניפים וכפרי בוגרים
חיבור החניכים לסיפור עלייתם של יהודי אתיופיה לארץ.
חיבור החניכים מבחינה אישית לסיפור העלייה ולקשיים שהיו בדרך לארץ.
המדריך יניח תיק במרכז החדר ויתחיל לספר, תוך שהוא מדי פעם מצביע על התיק:
התיק הזה ששוכב פה, זה שאתם מסתכלים עליו עכשיו- זה התיק של יוסי (מוזמנים לשנות לאיזה שם שתרצו…). יוסי סוחב את התיק הזה איתו כל הזמן ולכל מקום. אף פעם לא תראו את יוסי מסתובב בלי התיק על הגב שלו. יוסי מאד קשור לתיק שלו והוא בחיים לא ייתן למישהו לגעת לו בתיק סתם ככה בלי סיבה. כשיוסי הולך לישון הוא מניח את התיק בזהירות לידו ושוקע בשינה עמוקה. אבל, לפעמים, גם מתוך שינה, באמצע החלום, הוא נזכר פתאום בתיק ומתעורר כדי לבדוק שהוא עדיין שם. אם תשאלו את יוסי מה יש לו בתיק לא בטוח שהוא יענה לכם מיד. רק אם אתם חברים אמיתיים שלו או אנשים שאפשר לסמוך עליהם באמת, יש סיכוי שהוא ייתן לכם להציץ בו. התיק של יוסי- לפעמים הוא קל ואין בעיה לקחת אותו, אבל לפעמים הוא נעשה כבד ומכביד על יוסי מאד עד שמדי פעם הוא צריך לעצור ולנוח מעט. ככל שהשנים עוברות נוספים עוד ועוד דברים לתיק של יוסי והוא נעשה כבד יותר. אבל זה לא כל כך נורא כי גם יוסי עם השנים נעשה חזק יותר ומסוגל לסחוב את התיק על הגב. יוסי מרגיש שהתיק הוא ממש חלק ממנו ובחיים הוא לא היה מוותר עליו.
נפנה לחניכים ונשאל אותם- מה לדעתכם יוסי סוחב בתיק שלו? מה יכול להיות בו שכל כך חשוב?
לאחר שמספר חניכים ינסו לענות על השאלה נזמין את אחד החניכים לפתוח את התיק. את הכרטיסיות שהוא מוציא נגיד לו לחלק בין החניכים (נספח א’). ניתן להם מספר דקות לקרוא את הכרטיסיות ולהעביר אותם ביניהם. הכרטיסים מספרים כולם סיפורים של ילדים ונערים בדרכם לארץ ישראל.
נבקש ממספר חניכים שישתפו את הקבוצה מה רשום להם בכרטיס וניתן לחניכים זמן להגיב על הכרטיסיות השונות. ניתן לשאול שאלות מנחות כדי להפרות את הדיון, לדוגמא:
כל אחד מאיתנו סוחב על הגב את המורשת האישית, המשפחתית והלאומית שלו. ה”תיק” הזה הוא לא משהו שאנחנו יכולים להיפרד ממנו, פשוט כי הוא חלק בלתי נפרד מאיתנו. הוא זה שמזכיר לנו מהיכן אנחנו מגיעים והוא זה שמזכיר לנו לאן אנחנו ממשיכים. נדבר קצת על התיק שסוחבים איתם יהודי אתיופיה מהחיים בגלות עד להגעה לארץ ישראל. חשוב שנכיר מבחינה היסטורית מה עשו הורינו והסבים שלנו על מנת להגיע לכאן.
סקירה היסטורית של סיפור עלייתם ארצה של יהודי אתיופיה.
נחלק את החניכים לשתי קבוצות. כל קבוצה תקבל ציר זמן וכרטיסים עם אירועים היסטוריים (נספח ב’).
החניכים יצטרכו למקם את האירועים על פני ציר הזמן.
לאחר ששתי הקבוצות סיימו נעבור ביחד על האירועים, על פי מה שהחניכים עשו, ובמקרה הצורך נתקן אותם.
כדאי להרחיב מעט על כל כרטיס, לפי מה שנראה לכם ולפי מידת הסבלנות של הקבוצה (במיוחד על האירועים שפחות מוכרים לחניכים).
מה הסיפור שלי?
נחזור לתיק של יוסי.
כמו יוסי, לכל אחד מאיתנו יש תיק שהוא סוחב איתו שמספר את סיפור העלייה האישית של משפחתו. כל אחד ינסה לחשוב רגע מה הוא סוחב איתו, איזה מהסיפורים שלו נוגעים בו במיוחד ומלווים אותו לכל מקום. איזה מהסיפורים מנחים אותו בדברים היומיומיים שהוא עושה ובהחלטות שהוא מקבל בחיים. איזה מהסיפורים גורמים לו לחוש גאווה על הדרך אותה עשתה משפחתו על מנת להגיע לכאן.
ניתן לעשות את השלב הזה בשתי דרכים, על פי אופי הקבוצה והמדריך:
1. כל חניך יקבל דף ועט ויצטרך לכתוב משהו מתוך סיפור העלייה המשפחתי שלו. לאחר מכן מי שרוצה יכול לשתף את הקבוצה בדברים שהוא כתב.
2. נעשה סבב בין החניכים וכל מי שרוצה ישתף במשהו קצר מתוך ההיסטוריה המשפחתית שלו.
נגענו קצת בהיסטוריה של קהילה שעשתה מאמצים רבים ולא פשוטים על מנת להגיע לארץ. כל אחד מאיתנו נושא עימו משהו מאותם סיפורי עלייה מופלאים – אם לא בחוויה האישית אז מתוך הסיפורים שגדלנו עליהם במשפחות שלנו ושאנחנו שומעים מההורים או מהסבים שלנו. הרבה מאד מהמאמצים שהקהילה האתיופית עשתה על מנת להגיע לפה הם ממש לא מובנים מאליהם. חשוב שנתחבר לסיפור העלייה מתוך רצון להיות חלק ומתוך הערכה.
1. הוריי סירבו לי. הם פחדו מהצפוי בדרך. הם הרי ידעו טוב ממני מה יכול לקרות בדרך. הייתי זקוק לכסף למסע, אבל לא ביקשתי. ידעתי שאם אבקש כסף מהוריי הם יאסרו עליי לצאת. שתקתי, ואילו לאי אמרתי: ‘מה שיספיק יספיק ואלוקים יעזור לנו’. יום אחד הפסקתי ללכת לבית הספר. חברים שלי באו והפחידו אותי שהמנהל מחפש אותי ויעניש אותי וכל מיני דברים. אבל אני אמרתי ‘זהו, יותר אני לא אחזור. אני חייב לצאת לדרך.’ יצאתי לדרך. באותו יום אמא שלי ליוותה אותי לגונדר. כשהגענו לעיר אני הלכתי לבית הספר והיא הלכה לכיוון אחר. לא אמרתי לאמא שאני הולך לארץ ישראל. לא היה לי אומץ להגיד לה. ידעתי שאם אספר לה היא תבכה, וזה היה גורם לי למשבר, כך שלא הייתי יכול לצאת. אז לא סיפרתי לה והיא חשבה שאני חוזר אליה. לאחר זמן כתבו לי לשיראל שבאותו יום חיכתה לי אימי עד שעות הערב, חיכתה שאחזור מבית הספר…
2. כשהגענו לסודאן חשבתי שישר אני עולה. בדרך לשם היו כל הזמן ציפיות להגיע. זכרתי את כל התיאורים שתיארו לי מארץ ישראל, וכל רגע, כל יום חשבתי על זה, וזה עזר לי להגיע. ופתאום… לא ציפיתי שיכול לקחת חודש, חודשיים, שנה, שנתיים בסודאן… פעם אני זוכר שחליתי. הייתי ממש חולה. קיבלתי חום גבוה מאד וממש הייתי במצב קריטי כזה ש… לא יכולתי להחזיק מעמד… היה לי ממש קשה. חשבתי מחשבות שונות מה יכול לקרות. האם זה הסוף או שיש לי עוד תקוה. חשבתי שזו לא הייתה המטרה שלי לבוא כדי להישאר בסודאן.
3. יום אחד באו אנשים ואמרו: ‘הזמן הגיע, צריך לעלות לירושלים’. אבא מכר את הרכוש שלנו, לא מכר הכל באותו הזמן. הוא ידע שאם ימכור את כל הרכוש בבת אחת הגויים יוכלו להרגיש שאנחנו מתכננים משהו. אז לפני כן הוא התחיל למכור ככה, אחד לפה אחד לשם… לאט לאט הוא מכר את הפרות ואת כל מה שהיה לנו.
4. לא ידעתי לרכוב על החמור. אף פעם לא רכבתי. פחדתי, אבל דוד שלי שם אותי ואמר שיהיה בסדר. אז הלכנו ככה. פעם, נרדמתי על החמור, החמור היה רעב, הלך הישר אל היער. אנשים לא שמו לב כי הלכנו בשורה ארוכה. אז החמור הלך לאכול עלים ונכנס ישר לתוך הקוצים. היה כואב. צעקתי, אבל מהר מאד באו אנשים מכל הצדדים וסתמו לי את הפה, ככה עם היד שלהם. בגלל החיילים. יכלו לדעת איפה אנחנו והיו תופסים אותנו. אז פחדו מהחיילים והוציאו אותי, לא עניין אותם בכלל הקוצים בגוף שלי…
5. היינו קרוב לגבול של סודאן. יש שם מקום שאתה צריך ללכת כמעט יומיים בלי לשתות מים. בלי מים. אין מים בכלל. אין לך מה לחפש שם. בשום מקום אתה לא תמצא מים. אתה מתכנן מים בכמות גדולה, לוקח וממשיך. אתה מתחיל בערב, אם אתה מתחיל בבוקר זה שמש. אז בלילה אתה קם לצאת מהדרך הזאת בלי שאנשים יראו . התחלנו באמצע הלילה. באמצע הדרך עצרו אותנו שודדים…
6. …ואז באנו יחד לעיר אומרקובה והיה לנו קשה מאד. לא היה מים. היו הולכים להביא מים ומחכים בתור חמש שעות…אחרי זה היו מחלות ואנשים היו חולים מאד. חיכינו שלושה חודשים לאשתו של אחי שהייתה חולה מאד. היא מתה באומרקובה עם שלושת הילדים שלה. בסך הכל מתו לנו שבעה אנשים, וגם אמא שלי היתה חולה מאד. חשבתי שכולנו נמות. לא האמנתי שנצא מסודאן…
7. “את יומי האחרון בכפר אני זוכר היטב. כהרגלי יצאתי לרעות בשדה עם חברי וורקה, ובאופן יוצא דופן באותו יום הסתדרנו ממש יפה ולא רבנו כבעבר. הכי מוזר היה שבסיומו של אותו יום, וורקה חיבק אותי ונישק לי, ואמר שהוא מרגיש שלא ייראה אותי יותר. וכך נפרדנו. אני אישית לא לקחתי את דבריו ברצינות והלכתי הביתה. להפתעתי הרבה באותו לילה לא ישנתי הרבה מכיוון שאמי קראה לי להתעורר ועדיין לא בוקר. בזריזות טענו את החמורים בשקי אוכל והתחלנו לצעוד אל עבר הלא נודע – אמי, אני ושני אחי הגדולים… שכרנו מורה דרך והמשכנו במסע – כחמש משפחות ברוכות ילדים. רוב הילדים היו אמיצים והלכנו ברגל. חלקם עלו על חמורים וחלקם על כתפיהם של הבוגרים. אני צעדתי בראש הטור לצד מורי הדרך. מורי הדרך עזבו אותנו בנקודה מסוימת ונעלמו, ונשארנו באמצע שום מקום בלי לדעת לאן לפנות.”
8. ופתאום צצו מתוך העלטה אנשים ושמענו קול צעקה: שודדים! באותו רגע רק חשבתי שעליי להגן על למלם. קראתי לאחי שיבוא לעזור לי, אך לא ראיתי אותו. אמבאו עמד לידי. תפסתי בזרועותיו והשבעתיו בשבוע הקדושה שלנו: “אדרה”- אתה תדאג ללמלם ותשגיח עליה כל הדרך עד שמישהו מהמשפחה שלנו יגיע לארץ ישראל וישחרר אותך מהשבועה. הספקתי עוד לשמוע את הסכמתו של אמבאו כשהופיע למולי שודד ואנחנו התחלנו להתגושש. נלחמתי נואש להגן על למלם ואולי גם לאפשר את בריחתה. לא יודע עם כמה גברים נאבקתי. במעומעם זכור לי מכת האגרוף ודקירות הסכין שבאו בזה אחר זה.
9. …ואז ישבנו בתוך המטוס, וזה משהו! היו הרבה אפריקאים ואמריקאים. פתאום אנחנו רואים אנשים משונים, בלונדינים… אף פעם לא ראיתי אנשים בלונדינים. הייתה שם דיילת עם עיניים כחולות. אחרי איזה עשר- עשרים דקות המראנו. טסנו וטסנו וטסנו ואז… הגענו לישראל. כמה יפה זה היה מלמעלה! איך שרואים את ישראל כזאת עגולה. אמרתי “מה, זה ישראל? איזה קטנה!” ופתאום אתה רואה אור, אורות, זה היה מדהים…
(ניתנו כאן הרבה ציוני דרך, עדיף לא להשתמש בכולם- כל מדריך יכול להחליט במה הוא מעדיף להשתמש ועל מה הוא רוצה להתעכב. אם יש זמן כדאי להתעכב על אישים מוכרים שמוזכרים כאן- אבא מהרי, יונה בוגלה, פרדה אקלום. כמו כן, התאריכים בסוגריים הם לשימוש המדריך…).
ברוך מקבץ נדחי ישראל, כן יקבץ שארית נדחינו וייתן דעת בלב הממשלה להעלות את שארית אחינו המצויים עדיין בכפרים ובערים בגולת אתיופיה, לבלתי יידח ממנו נידח.