מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

פורצים דרך

פורצים דרך

כוח ופריצה החוצה.

סוג הפעולה
פעולה
מתאים לגיל
הרא"ה | חבריא ב' | שבט חדש - כיתה ט
משך הפעולה
עד שעתיים
נושא
נושא שנתי | חודש ארגון
  • מתאים ליום חול
0 מדריכים אהבו את הפעולה

תקציר הפעולה

כחלק מהיותנו אוסף יחידים המרכיבים חברה שלמה ועם גדול, עלינו לקבל אחריות לממש את תפקידנו מימוש מלא כדי שיביא ברכה גדולה לעם ישראל. התנועה שאנו שייכים אליה היא תנועה גדולה שיש בה הרבה אמת, ותפקידנו הוא לפרוץ החוצה ולהפיץ אותה.

 

מטרות הפעולה

  1. החניכים יתנסו במקום שהם משפיעים בו כלפי חוץ.
  2. החניכים יבינו שכדי להעביר משהו הלאה העברה טובה, אנחנו צריכים להכיר אותו ולהאמין בו ממש!
  3. החניכים יבחרו משימה שבטית שמתאימה לכוחות שלהם והם מאמינים בה.

ציוד נדרש: מדבקות לבנות, גיליון בריסטול או מחשב ומקרן, פתקי בעד ונגד גזורים (נספח 3).
.

מהלך הפעולה:

א. לגעת בלב של מישהו אחר

.
אמנם השבוע הזה עמוס, הוא בכל זאת השבוע האחרון של חודש ארגון, אך אנחנו צריכים לזכור שהעיקר הוא התהליך שהשבט עובר והמטען שכל חניך וחניכה ייקחו מחודש ארגון להמשך השנה, לכן השתדלו מאוד שלא לפספס את הפעולה…

.
בסוף הפעולה נרצה לקבל עלינו משימה שבטית קבועה ומשמעותית, וכדי שנצליח לעשות זאת יידרשו לנו הרבה כוחות. לאורך כל הפעולה שדרו לחניכים שהם כבר גדולים ואתם סומכים עליהם שיעשו דברים משמעותיים.

.
הדבר הבסיסי והיסודי ביותר שצריך בשביל להצליח הוא רצון! כשהחניכים ירצו למלא את המשימה הם יהיו מסוגלים לכל דבר. בפעולה הקודמת ניסינו קצת לדגדג את הרצון של החניכים להיות חלק מהעשייה ומהפעילות של בני עקיבא בעם ישראל, וכעת ננסה לתת לחניכים את התחושה הזאת של כוח השפעה כלפי חוץ.

.
כתבו את שמות החניכים על מדבקות לבנות והדביקו על חולצותיהם ליצירת תחושת שייכות לקבוצה, גאווה וחגיגיות. כך גם תשדרו להם את גודל האחריות המוטל עליהם בפעולה. בפעילויות המוצעות להלן גם תתנו להם תחושה של כוחם ושל השפעה כלפי חוץ – לפעמים אחרי שמרגישים את ההשפעה שלנו כבר לא צריך להסביר כלום.

.

להלן כמה רעיונות אפשריים שיכולים לתת לחניכים את התחושה הזאת. קראו את הרעיונות, בחרו אחד מהם והתאימו אותו לאופי השבט, לגודלו ולסוג הסניף שלכם. הקפידו לעשות הכול כדי שהחניכים יקבלו את תחושת ההשפעה! בהמשך תוכלו למצוא הסברים על כל פעילות ופעילות (נספח 1).
.

  • פלאש מוב
  • ללמד את הסניף מורל
  • להכין משחק לסניף
  • לתלות שלט משמח בתחנת אוטובוס
  • להפיץ הודעה
  • לחלק בשער היישוב משהו להורים כדי שיתנו אותו לחניכים
  • לפרגן למדריכים
  • להודות לרכזים במחוז

.
בחרו משימה אחת לפחות והוציאו אותה פועל עם החניכים.

.
לאחר הפעילות התכנסו כולם ושאלו את החניכים: מה הייתה ההרגשה? האם הרגשתם את האדוות של מה שעשיתם מתפזרות הלאה? מה טוב באפשרות הזאת של להפיץ החוצה, ומה מסוכן בה?

.
כעת עברו לשלב הבא, והפגישו את החניכים עם מישהו שבעבודתו משפיע על הרבה אנשים.

.
בהתאם למקום מגוריכם, קבעו שיחה עם ראש העיר, עם ראש המועצה האזורית או עם סגנו, עם ראש מחלקת החינוך בעירייה, עם אחד מרכזי התנועה במחוז, עם מנכ”ל של חברה מצליחה שגר בעיר שלכם וכד’.

  • אל תוותרו על השלב הזה! את כל מספרי בטלפון וכתובות הדוא”ל אפשר למצוא באינטרנט. אל תהססו לבקש, אנשים אלו ישמחו לדבר עם הנוער ולהעביר לו מהידע שלהם.

.
בקשו ממי שהגיע לשיחה לדבר על פועלו, לשים דגש על נקודות ההשפעה שהוא חש בתפקידו, לפרט איך צריך להתנהל מי שרוצה להשפיע במעגלים גדולים ולבסוף לברך בהצלחה את השבט.

.

ב. להאמין ולהשפיע

.
בשלב זה נברר את כוח האמונה הנצרך כדי שיהיה אפשר ליצור פעילות קבועה ומשמעותית.

.
שחקו ‘טלפון שבור’ – שבו במעגל ולחשו משפט או מילה באוזן החניך או החניכה שלימינכם. הם בתורםיצטרכו ללחוש את המשפט או את המילה ששמע למי שלידם, וכך הלאה. מכיוון שקשה מאוד לשמוע לחישה ולהבינה, המילה ‘הקומונרית’ יכולה בקלות להפוך להיות ‘הקולרבי’…

.
שאלו את החניכים:

.

מה היה במשחק? למה המילה לא עברה כיאות?

.
סכמו את המשחק: גם כשאנחנו יוצאים לפעילות, עלינו להיות בטוחים במה שאנחנו רוצים; לרצות אותו ממש, אחרת הוא עלול להתפספס בגלל שחיקה, זמן שחלף, אנשים חסרי אמונה בדרך ועוד.

.
ראו מאמר שכתבה תלמידה ששכבתה ארגנה ערב התרמה (נספח 2), וקראו קטע ממנו:

.
“נפגשנו והתייעצנו עם כמה אנשים מבוגרים וכולם אמרו לנו שאנחנו לא מציאותיות ובזמן כל-כך קצר, של חודש וחצי, אי אפשר להרים ערב התרמה. וברוך ה’ שאנחנו בגיל ההתבגרות כך שזה עמוק בתוכנו לא להקשיב לאנשים מבוגרים, ופשוט המשכנו להריץ את זה”.

.
שאלו את החניכים:
.

  • האם אתם מרגישים שיש בכם כוחות שאין למבוגרים?
  • הסתכלו על החברים סביבכם; האם אלו אנשים שאִתם מרגישים איתם חזקים?
  • קחו לכם רגע, חשבו עם עצמכם בעקבות כל הפעולות שהיו במשך החודש: מה מפריע לכם? מה בוער לכם בלב לעשות?

.

ג. תהליך בחירת מיזם

.

ידעו את החניכים שהפעולה תהיה ארוכה מהרגיל. אפשר להכין גם כיבוד קל לשלב זה של בחירת הפרויקט. כיבוד תמיד עוזר למקד את הדברים ולהראות רצינות והשקעה. שימו לב שהכיבוד לא יתפוס את עיקר תשומת הלב, הסתפקו בשתייה קלה ועוגיות.

.
בקשו מהחניכים להעלות רעיונות למיזם חשוב לדעתם שיוכלו לפעול בעניינו כשבט. כתבו את הרעיונות בטוש על גיליון נייר או בריסטול. הפרויקט הזה הוא לא יהיה יישום נושא חד-פעמי של השבט אלא מיזם ארוך טווח שילווה אותם לאורך השנה.

.
כתבו כל רעיון של כל חניך, ונסו הפעם שלא לתת רעיונות משלכם אלא שהרעיונות יגיעו מלבם של החניכים.

.
בשבטים גדולים – אפשר לארגן מקרן, לכתוב את הרעיונות במצגת חדשה במחשב ולהקרינה.

.
לאחר שתכתבו את כל הרעיונות, תנו לכל חניך וחניכה פתקי ‘בעד’ ו’נגד’ (נספח 3).

.
הצביעו בהצבעה דמוקרטית. בתחילה בחרו את שלושת הרעיונות שקיבלו את מספר ההצבעות הגבוה ביותר, ואפשר להוגי הרעיונות הללו להסביר בקצרה מה הרעיון לפני שתצביעו על שלושתם. בשלב זה מקדו את החניכים בשאלות שיעזרו להם לבחור את המיזם המתאים להם:

  • האם הפרויקט חד-פעמי או מתמשך?
  • האם אנחנו כשבט נצליח לעמוד במשימה?
  • האם הפרויקט קטן או גדול מדי בשבילנו?
  • האם כל אחד מחברי השבט יוכל לבוא לידי ביטוי בפרויקט זה?

.
לאחר מחיאות הכפיים (הסוערות!) למיזם הנבחר, כתבו מיד את פרטי הרעיון, שבצו חניכים אחראים לכל משימה ומשימה (משימות: להתקשר לאחרים, לקבוע את הפגישה הבאה – שבה תתחילו לפעול פעולות מעשיות לקראת המיזם, לפרסם את המיזם, לתעד את ההכנות ואת הפעילות ועוד).

סיכום:

.
אפשר להקריא את הסיפור הנפלא של ד”ר סוס (נספח 4).

.
לא תמיד הכול יהיה פשוט – ולא תמיד הכול יהיה ורוד, אבל אתם המדריכים שלהם ומכירים אותם ויודעים כמה כוחות יש בהם. זהו, הם כבר גדולים, זה הזמן שלהם להזיז הרים.%d7%93%d7%a8-%d7%a1%d7%95%d7%a1-%d7%90%d7%9d-%d7%99%d7%95%d7%a6%d7%90%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%92%d7%99%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%9c%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%9e%d7%95%d7%aa-%d7%a0%d7%a4%d7%9c%d7%90%d7%99

.
הסיפור מופיע גם ביוטיוב (חפשו ביוטיוב “אם

יוצאים מגיעים למקומות נפלאים! עם תרגום”).

.
הצעה לצ’ופר:  

חלקו לחניכים שרוך לחולצת תנועה שחיברתם אליו משפט מנוילן: “ילד, אתה עוד תזיז הרים”.

.

נספחים

נספח 1 –

  • פלאש מוב – התקהלות בזק, למשל ריקוד שמתחילים יחידים ולאט לאט מצטרפים אליו עוד ועוד.

.
רקדו יחד עם החניכים פלאש מוב בתנועות פשוטות במרכז העיר, היישוב או הסניף.

.
בררו עם החניכים מה הרגישו בתחילה, כשהיו קצת רקדנים, ובהמשך, לאחר שהיו חלק מקבוצת רוקדים גדולה.

.
איך הגיבו הסובבים? מה ההשפעה שהייתה לריקוד על הסביבה? האם אנשים אלו יחזרו הביתה ויספרו על הריקוד לחבריהם או לבני משפחותיהם?
.

  • ללמד את הסניף מורל – למדו מורל סניפי, ושירו את המורל כל הסניף ביחד בכל ערב או בשבת ארגון.

.
שאלו את החניכים: מה הייתה ההרגשה ללמד את הסניף מורל חדש? האם הרגשתם שחניכי השבטים הקטנים לומדים מכם? איזו השפעה אתם חושבים שתהיה לכך כשכולם ישירו יחד בקול את המורל בשבת ארגון?
.

  • להכין משחק לסניף – בהתאם לאופי הסניף. טורניר מחניים, חבילה עוברת, תופסת, מי מפחד מהדוב הגדול.

.
שאלו את החניכים: מה הייתה התחושה בסניף לאחר המשחק? האם הרגשתם שהאווירה השתנתה?
.

  • לתלות שלט משמח בתחנת אוטובוס למשל שלט שמאחל יום שמח לכל העוברים בתחנה. שאלו את החניכים כמה אנשים הם חושבים שיחייכו בעקבות קריאת השלט. האם הם מרגישים את הכוח שהיה במעשה זה להשפיע על רבים אחרים?
    .
  • להפיץ הודעה – להפיץ מסרון או הודעה בווטסאפ. לכמה קבוצות הגיעה ההודעה? כמה קראו אותה? האם יש לנו בכלל מושג לכמה אנשים אנחנו יכולים להגיע בעזרת העברת הודעה זו?
    .
  • לחלק בשער היישוב משהו להורים כדי שיתנו לחניכים – סוכריית טופי או פתק קטן. המעשה יהדהד הלאה – לשמח את החניכים בעקיפין, אפילו שלא אנחנו הם שנתנו להם ישירות את הטופי או פתק.
    .
  • לפרגן למדריכים – לשלוח הודעות מפרגנות למדריכים, לבקש מאנשים שחשובים למדריכים לשלוח להם בכל שעה הודעה מפרגנת או לתלות שלט מפרגן בסניף. האם הצלחנו לשמח את המדריכים? כיצד השפיעה שמחתם על האווירה? האם הצלחנו לגרום לעוד משהו חוץ מאשר חיוך למדריכים? (כאשר המדריכים שמחים, גם שאר חבריהם שמחים, יש להם יותר אנרגיה לחניכים, לקומונרית ולכולם).
    .
  • להודות לרכזים במחוז – בכל חמש דקות חניך אחר ישלח בתורו מילה, וכל המילים יחד ירכיבו משפט תודה לרכזים במחוז. דברו עם החניכים על ההשפעה ועל ההדים של הודעה לרכזים – אולי הם בדיוק נכנסו לאיזה סניף ושפכו עליהם צבע, ועכשיו בזכות ההודעה הם לא מבואסים אלא שמחים ויש להם אנרגיה להמשיך לבקר באותו הסניף?
    .

נספח 2 –

“הכל למען אמא של ירדנה”

“כולם אמרו לנו שאנחנו לא מציאותיות ובזמן כל-כך קצר, של חודש וחצי, אי אפשר להרים ערב התרמה. ברוך ה’ שאנחנו בגיל ההתבגרות כך שזה עמוק בתוכנו לא להקשיב לאנשים מבוגרים, ופשוט המשכנו להריץ את זה”. בנות כיתת י”ב עושות כל שביכולתן להציל חיים, לא תתנו יד?

שלומית מיכלי פורסם:  06.02.12 , 11:47

לפני שנה וקצת הבנו שלאמא של ירדנה – חברה שלנו מהכיתה, יש בעיה בכליות. ניסינו לעזור קצת בשוק פורים וכמה התרמות מאנשים טובים בשכונה וברחוב הראשי. אבל נקודת המפנה בסיפור שלנו הייתה סתם ערב אחד שישבנו כמה בנות בחדר שלנו מכיתה י”ב באולפנת בני עקיבא “אמנה” וחשבנו איך ניתן לגייס סכום כל-כך גדול להשתלת כליה בזמן כל-כך קצר. פתאום נזרק לחלל האוויר המושג “ערב התרמה” וישר כולנו התלהבנו על הרעיון. ווידוי קטנטן, אז לא ממש ידענו מה זה אומר…

.

הוצאנו לנו מחברת והתחלנו לרשום מה צריך: אולם, תאריך, פרסום, הדפסה ובעיקר אומנים. וזה לא היה נשמע מאוד מסובך. עברנו בין כל הבנות בשכבה ובדקנו למי יש קשרים עם אחד האמנים. אחרי כמה ימים כבר התקשרנו ללשכת ראש העיר, וכמו בנות שעוד לא ממש יצא להם להיתקל בבירוקרטיה שאלנו בשיא התמימות איך יהיה ניתן להיפגש עם ראש העיר. נקבעה לנו פגישה עם עוזר ראש העיר, מר חזי ברזני, וקיבלנו כתרומה את היכל התרבות לערב אחד.

.

התחלנו במסע טלפונים ושליחת מיילים לכמויות של אומנים. חלקם בחו”ל, חלקם עבר את המכסה של ערבי ההתנדבות, חלקם האמרגנים לא מסכימים (פוליטיקות של אומנים), חלקם מופיעים באותו ערב. ולנו באותו זמן כבר היה תאריך סגור עם היכל התרבות יד לבנים בכפ”ס וממש לא רצינו לבטל את כל האירוע.

.

נפגשנו והתייעצנו עם כמה אנשים מבוגרים וכולם אמרו לנו שאנחנו לא מציאותיות ובזמן כל-כך קצר, של חודש וחצי, אי אפשר להרים ערב התרמה. וברוך ה’ שאנחנו בגיל ההתבגרות כך שזה עמוק בתוכנו לא להקשיב לאנשים מבוגרים, ופשוט המשכנו להריץ את זה.
%d7%94%d7%9b%d7%9c-%d7%9c%d7%9e%d7%a2%d7%9f-%d7%90%d7%9e%d7%90-%d7%a9%d7%9c-%d7%99%d7%a8%d7%93%d7%a0%d7%94
.מארגנות ערב ההתרמה – תלמידות י”ב ממחזור גיל-עד באולפנת “אמנה”

.

במצב הזה פתאום המושג “אנשים טובים באמצע הדרך” מקבל משמעות חדשה ואמיתית. כל אחד שמעודד אותנו, כל אומן שמחזיר תשובה חיובית, וחלקם אפילו שלילית אבל עם ברכות הצלחה להמשך. ויש לנו ביד רשימה של 7 אומנים מופלאים: להקת לכתחילה, המדרגות, יאיר אורבך, גולן אזולאי, ליאור אלמליח, גד אלבז ושחר אלגבי.

.

גם אחרי רשימת האמנים ביד, נשארנו בנות בכיתה י”ב שלא יודעות כל כך מה צריך לעשות. לכן החלטנו לפנות לכל אחד שיכול לעזור בלי להתבייש, וכל אחד זה כל אחד. בכל איש שפגשנו, הרגשנו שחזרה אליו רוח הנעורים של נתינה ללא רווחים, ללא ניצול וללא ציניות. עובדי עיריית כפר סבא, איש ההגברה, עיצוב הפליירים, פרסום, חולצות, צמידים, פשוט כולם – עזרו לנו, ובשמחה אמתית.

.

זרם של אנשים טובים

.
בגלל שכל אחת מכירה מישהו שמכיר מישהו שמכיר מישהו (המושג הזה גם קרוי “חוק הדתיים השלובים”) החלטנו להיעזר בזה. בכל בי”ס מהאזור שלנו היה תלמיד שאנחנו מכירים שדאג למכור כרטיסים לתלמידי בית הספר. ההורים שלנו פרסמו בעבודה שלהם, ונעזרנו בעוד אנשים טובים שעזרו לנו בפרסום.

.

עד הבוקר של היום שבו חל ערב ההתרמה עוד היינו בטוחים שמתוך 800 המקומות הקיימים בהיכל התרבות, יהיו גג 400 אנשים נחמדים וניאלץ לשים בובות במקומות הריקים כדי שלא יהיה לנו פדיחות מול אמנים שמגיעים בהתנדבות ושאר האנשים שהשקיעו בערב. למרות זאת, בשעה 19:30 בשעת פתיחת הדלתות התחילו להגיע זרם של אנשים טובים, ששמעו על ערב ההתרמה והחליטו להגיע.

.

תוך 20 דקות קיבלנו מאחת הבנות שתפקידה היה לעזור לאנשים להתמצא בתוך האולם: “אין מקום!!!”. האולם היה מלא עד אפס מקום והאנרגיות היו בשמיים. זה המקום לציין את האמנים המדהימים שהשקיעו מזמנם וכשרונם ופשוט העיפו את הקהל שקם לרקוד במעברים. באמצע הערב שלומית, האם שזקוקה להשתלה, החליטה לעלות לבמה ולהודות לעוסקים במלאכה. לא נותרה בקהל עין אחת יבשה.

.

נספח 3 –
%d7%9b%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%a1-%d7%91%d7%a2%d7%93 %d7%9b%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%a1-%d7%a0%d7%92%d7%93


נספח 4 –
 .

 [gview file=”http://bneiakiva.org.il/wp-content/uploads/2016/11/דר-סוס-אם-יוצאים-מגיעים-למקומות-נפאים.docx”]

 

דעתך חשובה לנו