מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

להיות נחשונים

להיות נחשונים

פעולה מס' 12

סוג הפעולה
פעולה
מתאים לגיל
משך הפעולה
עד שעה
נושא
בני עקיבא | מגדילים את התנועה
  • מתאים לשבת
5 מדריכים אהבו את הפעולה

מטרות הפעולה

  1. החניכים יכירו את המושג “חיל החלוץ של היהדות הדתית הלאומית”, יבררו מהן המשימות הלאומיות הניצבות בפנינו כיום ויחושו להט לפעול למענן.
  2. החניכים יחושו אחריות ומחויבות להמשיך לפעול בחייהם למען המשימות הלאומיות הרלוונטיות.

ציוד נדרש:

קטע לימוד על נחשון

 .

מהלך הפעולה:

  • מהו חלוץ?
  • נחשון בן עמינדב
  • בני עקיבא – נחשוני הציונות הדתית
  • סיכום

.

שלב א. מהו חלוץ?

.
שחקו יחד משחק כדורגל (או הדגל, כדורגל שולחן, תפסוני). אחרי כמה דקות של משחק שבו עם החניכים ודונו:
.

  • מה היה התפקיד שלכם במשחק? (בכדורגל – השוער, חלוץ, מגן ימני ושמאלי, התקפה והגנה בכללי)
  • התעכבו על החלוץ – מה תפקידו? )מוביל את המהלכים ומבקיע את השער)
  • איך מניסיונכם מרגיש החלוץ? (אחריות על הכתפיים, התלהבות, גאווה)
  • מישהו מכם היה רוצה להיות החלוץ? למה?

.
במשחקים האחרים:
.

כדורגל שולחן – הסתכלו על מערך השחקנים, ותראו שהחלוץ המרכזי הוא בשורה הראשונה ומול השער. הוא הכוח המוביל במערך ההתקפה של הקבוצה.
הדגל – מי שלקח את הדגל, שהצליח להתגנב ולחטוף את הדגל, הוא העיקר, הוא הראשון, הוא החלוץ – גם אם אחרים סייעו לו להגיע אליו.
.

סכמו את הדיון בהבנה שהחלוץ הוא הכוח המרכזי המוביל להגשמת המשימה – הבקעת הגול או השגת הדגל, וגם שעל החלוץ מוטלת אחריות רבה. עליו להיות מחויב למשימתו ולחיות אותה, להתלהב ממנה כדי לתת את כל כולו להגשמתה. הזכירו גם שהחלוץ מגיע מכוחה של הקבוצה ומייצג את כולה כשהוא מבקיע את השער, ואינו עושה זאת למען עצמו.

.

שלב ב. נחשון בן עמינדב
.

התיישבו בקבוצות קטנות או בחברותות ולמדו יחד את הקטע שלהלן:
.

“היה רבי מאיר אומר, כשעמדו ישראל על הים, היו שבטים מנצחים זה עם זה. זה אומר: אני יורד תחילה לים וזה אומר: אני יורד תחילה לים. מתוך שהיו עומדים וצווחים – קפץ שבטו של בנימין וירד לים תחילה. אמר לו רבי יהודה: לא כך היה מעשה, אלא זה אומר אין אני יורד תחילה לים וזה אומר אין אני יורד תחילה לים. מתוך שהיו עומדין ונוטלין עצה אלו באלו קפץ נחשון בן עמינדב וירד לים תחילה” (בבלי, סוטה לו ע”א-ע”ב).

.
שאלו את החניכים שאלות מנחות:
.

  • מתי התרחשה הסיטואציה?
  • מה היו מניעיו של נחשון?
  • מה עבר לו בראש באותם רגעים?
  • מה אתם הייתם עושים במקומו?
  • כיצד לדעתכם הרגיש כשירד למים?
  • האם הייתם רוצים להידמות לו? מה אתם לומדים ממנו?
  • תארו את אופיו של נחשון; איזה אדם הוא היה?

.
אחרי שהחניכים למדו בעצמם חזרו על שאלות מהותיות ושאלו אם יש למישהו תובנה או נקודה שנגעה בו וירצה לשתף.

.
חשוב להדגיש ולנתב את הסיכום לדיבור קצר על התכונות של נחשון בן עמינדב: אומץ, מנהיגות, עשייה, קפיצה למים, התייצבות למשימה, אמונה גדולה…

.

שלב ג. בני עקיבא – נחשוני הציונות הדתית

.
קראו לסיכום הלימוד יחד את הקטע הזה:

.

אין דרך לקדם ערכים ועקרונות בלא אנשים שיחיו אותם. אנשים החיים לאור ערכים ואידאולוגיות ומיישמים אותם בחייהם הם גם אלו המנחילים אותם לאחרים. כמו נחשון בן עמינדב משבט יהודה, שהיה הראשון לקפוץ למימיו הסוערים של ים סוף עת עמדו ישראל על שפת ים, כך גם גרעיני נחשון הוקמו כדי להיות הראשונים שיתחנכו ויגשימו ערכים אלו. מטרת העל היא יצירת חברה אחרת – חברה לומדת ועושה, חברה אכפתית הרואה את עצמה אחראית על עם ישראל. מכך נגזרת מסגרת הפעילות של הגרעינים – “קבוצה לומדת ועושה ” – היינו קבוצות מחבריא ב המתמקדות בלימוד ובעשייה חברתית (מתוך אתר התנועה על גרעיני נחשון).

.

נחשון היה חלוץ מרכזי. לא כי מישהו דחף אותו לשם או כי חילקו תפקידים מראש אלא כי זה מה שהיה צריך לעשות. הייתה משימה והיה צורך לעשות מעשה. אצל נחשון זה התבטא בקפיצה למים כשהמצרים דוחקים בעם ישראל מאחור, ואצלנו המשימות אולי השתנו אבל הצורך בעשיית מעשה נשאר.

.
נחזור למטרות הראשונות של התנועה – להקים דור שישנה את המציאות; שיהיה נאמן ומסור לעמו, לארצו לתורתו ולמדינתו. שיחיה את רעיון תורה ועבודה בחייו האישיים ויחד יחתור לחברה. אנו, שמאמינים בערכי הציונות הדתית – עלינו מוטלת האחריות להיות החיל החלוץ שמוביל את העשייה ואת השינויים במציאות. עלינו לחפש ולהסתכל היכן צריך אותנו – וללכת לשם!

.
נזכיר לחניכים את הפעולות הקודמות שעברנו – על חיבור הלבבות, על קליטת העלייה, על התורה בחיינו, על החלוציות שבהתיישבות של בני עקיבא, ונבקש מהחניכים שמתוך כל מה שלמדו בפעולות האחרונות ייתנו דוגמאות של משימות שצריכות קידום.

.
המשימות רבות מספור. עלינו להיות כמו נחשון – מוכנים ומזומנים לכל משימה שתיקרה בדרכנו, ויותר מכך, לא לחכות שיקראו לנו אלא לפעול וליזום את העשייה שלנו.

.
נסיים בקטע על אברהם אבינו, על ה’הנני’ המהותי שלו שנרצה לאמץ לחיינו:

.

“ויהִי אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה וְהָאֱלֹקִים נִסָּה אֶת אַבְרָהָם. וַיֹּאמֶר אֵלָיו: אַבְרָהָם, וַיֹּאמֶר: הִנֵּנִי” (בראשית כב, א).
.

“ויאמר הנני:
.

הנני לכהונה. הנני למלכות.
.

הנני לשחוט. הנני להיהרג” (תנחומא קדום).
.

 הקב”ה קורא בשמו של אברהם, ואברהם משיב: “הנני”.
.

“הנני” – לכל שליחות, לכל פקודה, גם לקשה ביותר, לנעלה ביותר מטעם ההשגחה

העליונה.

“הנני” – לכל פקודה מאת ה’, גם הקשה והנשגבה ביותר.
.

“הנני” – מיד וללא היסוס. ללא תנאי.
.

“הנני” – כולי, ללא שיעור וללא שיור.
.

“הנני” – בבחינה של התייצבות, מלאה, מוחלטת, לקריאת מלכו של עולם (‘מן הבאר’, הרב אלימלך בר-שאול זצ”ל, עמ’ 23).

.

סיכום:

.
עלינו להתייצב לכל שליחות שתגיע; להתייצב כאשר קוראים לדגל ולחיות מתוך תודעה של שליחות ו’הנניות’ כזו. ראינו בתחילת הפעולה מה תפקידו של החלוץ ככוח המוביל והמבצע       ; דיברנו על האחריות המונחת על כתפיו ועל ההבנה כי הוא מייצג את כל קבוצתו, ומשם המשכנו לדמותו של נחשון בן עמינדב – שממש הטביע בנו מידה. הנחשוניות – הקפיצה למים, ההתייצבות… דמותו של נחשון חידדה בנו את ההבנה שתפקידנו להיות נחשונים – נזכרנו בכל הפעולות עד כאן וראינו שבני עקיבא היא הכוח החלוץ של הציונות הדתית בהתיישבות, בהגשמה, בקליטת עלייה, בעשיית חסד, בתורה. סיימנו בתשובתו של אברהם אבינו – “הנני” – לכל משימה ומטרה, לכל שליחות. הננו.

דעתך חשובה לנו