מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

כולם בשביל אחד

כולם בשביל אחד

שבת קריאה להחזרת הדר גולדין, אורון שאול ואברה מנגיסטו.

סוג הפעולה
פעולה
מתאים לגיל
חבריא ב' | שבט חדש - כיתה ט
משך הפעולה
עד שעה
נושא
אכפתיות | מגדילים את השבט
3 מדריכים אהבו את הפעולה

תקציר הפעולה

השבת הקרובה היא שבת של קריאה להחזרתם של הדר גולדין ז”ל, אורון שאול ז”ל ואברה מנגיסטו הביתה. מתוך רצון להיות חלק מהקריאה הזאת, ומתוך קבלת אחריות לכל אחד מעם ישראל, בני עקיבא רוצה להיות שותפה בשבת הזאת.

אנחנו השבת מסיימים את נושא ‘מגדילים את השבט’, ואחת האמירות הנגזרות ממנו היא שיש לנו אחריות לכל מי שיכול להיות חלק מהחבורה – מי שכבר נמצא בה ומי שעוד לא חבר אליה. עם ישראל הוא יחידה אחת, וכמו שיש לנו אחריות לכל חניך וחניכה בשבט כך יש לנו אחריות לכל אחד ואחת מעם ישראל. ערבות זו דורשת מאתנו להשיב ולהביא פנימה את מי שנפלט החוצה שלא מרצונו.

מטרות הפעולה

  1. החניכים יבינו את החשיבות של כל יחיד ויחיד בקבוצה.
  2. החניכים יתעוררו למחשבה על מהי מסירות ומהי אחריות לאחר.
  3. החניכים ייחשפו לסיפוריהם של אורון שאול, הדר גולדין ואברה מנגיסטו ולדמויותיהם.
  4. החניכים יבצעו פעולה אקטיבית בשבת כחלק מהקריאה וכן יחשבו על פעולות מעשיות הקשורות לשותפות במאבק בהמשך החודש.

ציוד נדרש:

משפטים (נספח 1), סיפורים (נספח 2), סיורי הנעדרים (נספח 3).

גוף הפעולה:

.

שלב א. פתיחה קלילה

.
שחקו ‘חתול ועכבר’ – כל החניכים עומדים במעגל סביב אחד החניכים, וחניך נוסף נמצא מחוץ למעגל. המטרה של החניך העומד מבחוץ היא לתפוס את החניך שבתוך המעגל, והמטרה של כל שאר השבט היא למנוע זאת ממנו על ידי המעגל שסביב החניך הפנימי.
.

מטרת המשחק – הבהרת חשיבות היחיד בקבוצה והצורך שלנו כקבוצה לשמור עליו ולהשאירו שייך.

.

שלב ב. דינמיקה ואחריות

.
פזרו על הרצפה משפטים הקשורים לדינמיקה ולאחריות בקבוצה (נספח 1), ובקשו מכל אחד ואחת לבחור את המשפט שלדעתם הוא החשוב ביותר בבניית קבוצה משמעותית, ולנמק מדוע. הם יכולים גם לנסח משפט משל עצמם.
.

הקריאו כמה קטעים קצרים המספרים סיפורים על אדם או על קבוצה שהקריבו ונתנו מעצמם בשביל אחד החברים (נספח 2) – אפשר לחלק את החברים לקבוצות, וכל קבוצה תקבל סיפור עם שאלות מנחות. לחלופין אפשר לתת לכמה חברים להציג את הקטע לשאר החברים בקבוצה.

 .

קיימו דיון:

  • מהי אחריות בקבוצה? האם היא שייכת לקבוצה ביחסה ליחיד או רק ליחיד ביחסו לקבוצה?
  • כיצד אפשר לשמור על כלחבר בקבוצה? האם זוהי רק דאגה פיזית שלא ייחסר בקבוצה, או גם עניין של לא לפגוע או לוודא שיחוש שייכות?
  • כיצד נעצים את מספר החברים ואת מהות הקבוצה?
  • מהם הערכים החשובים ביותר כדי להצליח לעשות זאת?

 .

שלב ג. השבויים והנעדרים

.
פזרו על הרצפה תמונות של שלושת הנעדרים ושאלו את החברים האם הם יודעים מי הם.
.

ספרו על כל אחד מהדמויות בקצרה (נספח 3).
.

ספרו לחברים שהשבת היא שבת מיוחדת שבה כל עם ישראל יוצא בקריאה להחזרת הנעדרים הביתה.

.

שלב ד. שותפות מעשית

.
לאחר שהובהרה חשיבות הקבוצה ביחסה ליחיד ומהם הדברים הבסיסיים הנחוצים לכם כחברים בקבוצה כדי לקיים ולקדם את הקבוצה שלכם, ולאחר שהכרתם את סיפוריהם של הנעדרים, נסו עם החברים לחשוב כיצד אתם יכולים להשתתף בקריאה – גם השבת וגם בהמשך החודש.

.

שאלות הכוונה לחשיבה משותפת:
.

  • מהי הנקודה שחשוב לנו לפרסם בסיפורי הנעדרים?
  • כיצד אפשר לשלב שותפים רבים ככל האפשר בביצוע ההחלטה?
  • האם ההחלטה היא פעולה של התנדבות או מעשים כתפילה להחזרת השבויים או הגברת תודעת הציבור?

.

בהמשך השבת או בהמשך החודש אפשר ליזום פעולות כאלה:
.

  • חלוקת פתקים עם הסבר על השבת לאנשים בשכונה, בעיר או ביישוב.
  • חלוקת פרקי תהילים וסיום ספר לחזרתם (בסניף או בשכונה).
  • עשיית מעשה טוב למען החזרת השבויים, כמו חלוקת טופי עם פתק וכדומה.

.

סיכום

.
אנו עוסקים בתקופה זו בנושא ‘מגדילים את השבט’, ובפעולה ניסינו להבין מהי משמעות היחיד בקבוצה ומהי האחריות שלנו כקבוצה לוודא שכל אחד יהיה ולא יחסר. אנו שואפים להוסיף כל אדם שיכול להיכנס לחבורה וכן לקרוא להשבתם של מי שיצאו מהקבוצה שלא ברצונם. בשבת זו, כחלק מהגדלת הקבוצה מבחינה מהותית ופיזית, אנו מתחברים לקריאה להשבת הנעדרים הביתה מתוך תחושה שאנו חסרים אותם וכואבים את היעדרם כאנשים פרטיים וכעם.

.

 

 

נספחים

.
נספח 1 –

* “כשהעיוור תומך בפיסח, שניהם מצליחים להתקדם” (פתגם שוודי)

* “אם תעשה כל שביכולתך למען הקבוצה, תמיד תעשה משהו טוב גם לעצמך” (פט ריילי)

* “אל תשאל מה חברי הקבוצה שלך יכולים לעשות למענך, שאל מה אתה יכול לעשות למען חברי הקבוצה” (מג’יק ג’ונסון)

* “גם סירת משוטים יכולה לנצח ספינת מרוץ בזכות רוח הצוות” (מקור לא ידוע)

* אני עושה מה שאתה לא יכול, ואתה עושה את מה שאני לא יכול. ביחד אנחנו יכולים לעשות דברים גדולים.

* שחקנים עצמאים זוכים בנקודות. הקבוצה כולה זוכה במשחק.

.

 

נספח 2 –

  • ציון לשבח מוענק מטעם מפקד פיקוד המרכז לרב סרן בניה ריין ז”ל, מ”פ שריון בגדוד “שלח”, על שהראה דבקות במשימה וחתירה לניצחון, דוגמה אישית ורעות. בתאריך י’ באב התשס”ו (4 באוגוסט 2006), במהלך התקדמות לכיוון הכפר א-טייבה, נתקע צוות ההנדסה שנע על גבי פומ”ה בשטח השמדה בגלל בעיה חימושית. רב סרן בניה ז”ל וצוותו אספו אליהם את שמונת לוחמי ההנדסה על גבי הטנק וחילצו אותם למקום מבטחים. מיד בגמר החילוץ נפגעה הפומ”ה התקועה מטיל נ”ט. גם בימים שלאחר מכן, במשך יותר משבוע ימים, המשיך צוותו של רב סרן בניה ז”ל לחלץ כוחות נוספים תחת אש תוך סיכון אישי רב. בתאריך י”ח באב התשס”ו (12 באוגוסט 2006) בחרבת אל כסיף, בעיצומה של פעולת חילוץ נוספת של טנק שנותר בשטחי השמדה, נפגע הטנק של רב סרן בניה ז”ל מטיל נ”ט, וכל אנשי הצוות נהרגו.
    .
  • מבצע דוידקה: ב-13 באוקטובר 1973, כ-40 לוחמי סיירת צנחנים נכנסו לפעולה בעומק השטח שבשליטת הצבא הסורי, שמטרתה הייתה פיצוץ גשר ליד העיירה קטייפה בסמוך לכביש חומס-דמשק. המפקדים בשטח היו שאול מופז ואודי שלוי. אנשי הסיירת התגלו על ידי כוח צבאי סורי. סרן אפרת, ששמע במכשיר הקשר כי הכוח נקלע לקשיים, נחת לתדלוק מהיר והמריא חזרה לכיוון הכוח למרות ששרר ערפל כבד ומזג אוויר קשה לטיסה, תוך התחמקות מאש שנורתה עליו הצליח להנחית את המסוק ולחלץ את הצוותים.
    .
  • לאחר לילה של חשש כבד לחייו, מאות מתנדבים שסייעו בחיפוש, וקור ירושלמי של 9 מעלות, נמצא הילד יעקב דב בן ה-6 כשהוא בריא ושלם, מבוהל ותשוש.
    .

יעקב דב, ילד בעל צרכים מיוחדים, ירד אחר הצהריים עם אביו מהאוטובוס בשכונת נווה יעקב שבצפון ירושלים, וזמן קצר לאחר מכן נעלמו עקבותיו. בחיפושים אחריו השתתפו צוותים של יחידות חילוץ משטרתיות לצד מתנדבים אזרחים, שתוגברו הבוקר. מנהלי החפ”ק מודים למאות המתנדבים ולחברי יחידה 4 של איחוד הצלה שהשתתפו במהלך הלילה ושעות הבוקר המוקדמות בחיפושים.
.

יוחאי שווה, מתנדב איחוד הצלה, סיפר: “ערכתי לילד בדיקה רפואית ולמרבה הנס הילד היה במצב טוב אך תשוש. אין ספק שזה בשורה משמחת לאחר לילה שלם של דאגה לשלומו יחד עם מאות המתנדבים שיצאנו לחיפושים כדי לאתרו”.

.

נספח 3 –

.

הדר אברה ושאול

.

 

* אברה מנגיסטו – ב-7 בספטמבר 2014, לאחר שעבר משבר בחייו, יצא מביתו באשקלון אברה מנגיסטו, תושב ישראל בן 28 ממוצא אתיופי, לעבר גדר הגבול עם רצועת עזה ליד קיבוץ זיקים, ושם ככל הנראה עבר את הגבול דרך פרצה בגדר. לפי ידיעות זרות וחמאס עצמו, כיום הוא מוחזק בידי חמאס במקום מסתור.
.

* סמ”ר אורון שאול – בן 21 מהישוב פורייה עילית, לוחם גדוד 13 של גולני. נפגע במבצע ‘צוק איתן’ בהתפוצצות נגמ”ש לאחר קרב בין כוחות צה”ל למחבלי חמאס באזור שכונת סג’עייה בעזה. לאחר שלא נמצאה גופתו הוגדר אורון כנעדר, ובהמשך הגדירו צה”ל חלל שמקום קבורתו אינו נודע.
.

* סגן הדר גולדין – נולד בד’ באדר תשנ”א (18 בפברואר 1991) באשחר ושירת בסיירת גבעתי. הדר נהרג ונחטף במהלך הפסקת אש בדרום רצועת עזה בבוקר 1 באוגוסט 2014, בפעולה שמטרתה הייתה איתור מנהרות שאיימו על יישובי הדרום, שעה קלה אחרי שנכנסה לתוקפה הפסקת אש שהכריזו עליה ישראל וחמאס במהלך מבצע ‘צוק איתן’.

דעתך חשובה לנו