מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

אני מאמין - אני מנצח

אני מאמין - אני מנצח

יחידה 2

סוג הפעולה
פעולה
מתאים לגיל
הרא"ה | חבריא ב' | שבט חדש - כיתה ט
משך הפעולה
עד שעה
נושא
יום ההוקרה לפצועי צה"ל
5 מדריכים אהבו את הפעולה

מטרות הפעולה

  1. .החניך יכיר בכך שההתמסרות והמוכנות של חייל לצאת למלחמה ואח”כ להתמודד עם הפציעה נובעת מעולם שלם של ערכים ואמונות שנותנים לו את הכוח
  2. .החניך יפתח בתוכו מקום אידיאליסט שמאמין בערכים שונים ומוכן להתמסר ולחיות על פיהם, על אף האתגרים והקושי.

מהלך היחידה:

.

שלב א’:

.

שלב הפתיחה של יחידה זו יפגיש את החניכים עם ההבנה הפשוטה והחשובה כל כך שמה שנותן לנו את הכוח להתמודד עם קשיים בקשיים אלו ערכים ומטרות גדולות שאנחנו מציבים לעצמנו. הבנה זו תהיה פתח למחשבה ולמפגש עם הערכים שנותנים את הכוח לחיילי צה”ל לצאת לקרב ולפצועי צה”ל להשתקם וכמובן תהווה את הבסיס ליכולת של החניכים שלנו ללמוד משהו ולקבל אל תוך החיים שלהם מהמפגש עם עולמם של פצועי צה”ל.

.

להלן סיטואציות שונות המוכרות מן הסתם לחניכים מהחיים של עצמם.. בכל פעם נבחר זוג של חניכים ונבקש ממנו להציג את דו השיח בין שתי הדמויות שבסיטואציה שקיבלו. במידה ונראה לכם שהחניכים לא ממש ישתפו פעולה, ניתן לבחור בכל פעם חניך אחד ושאחד המדריכים יהיה בתפקיד הנוסף שנדרש בכל סיטואציה.

.

  • תלמיד שמאד מאד מתקשה בלימודי מתמטיקה וחושב כבר להישבר ולוותר על המשך המאמצים ובעצם לוותר על תעודת בגרות.. עליכם להציג שיחה בין האמא לבין התלמיד בה האמא מנסה לשכנע את הבן שלה לא להישבר..
    .
  • חניך חדש שהצטרף לסניף לפני כמה שבועות ומרגיש עדיין מאד מאד בודד ללא חברים ומכרים. הוא במחשבות לפרוש כבר מהסניף ולא לנסות להתאמץ עוד למצוא את עצמו. עליכם להציג שיחה בין החניך לבין המדריך בו המדריך מנסה לשכנע את התלמיד לא להישבר..
    .
  • נער שלומד גיטרה וממש רוצה להצליח להיות נגן מוצלח. הפריטה מכאיבה לו באצבעות והוא ממש כבר פצוע וחבול מניסיונות הנגינה האינסופיים. הוא כבר במחשבות לעזוב את החלום הגדול בגלל הכאבים עליכם להציג שיחה בין המורה למוזיקה לבין הנער בה המורה מנסה לשכנע את התלמיד לא להישבר.
    .
  • נערה בחוג ריקוד וחולמת על האפשרות שלה להיות רקדנית גדולה כשתגדל. האימונים השוטפים מתחילים לייאש אותה: ארבע פעמים בשבוע אחרי הלימודים בבית ספר היא צריכה לנסוע אל הסטודיו ולהתאמן ולהתאמץ האמת שכבר קצת נשבר לה והיא מרגישה שאולי כדאי לוותר עליכם להציג שיחה בין המורה לבין הנערה בה המורה מנסה לשכנע את הנערה לא להישבר..
    .
  • נער מלא מאד מנסה לעשות דיאטה אחרי שקיבל הנחייה מהרופא שהשומן המצטבר שיש לו בגוף ממש לא בריא לו ועלול לגרום לו למחלות. הנער מנסה להקפיד לא לגעת יותר בממתקים ולשמור על אכילה מאוזנת ובריאה, ובכ”ז המאמץ כבר קשה והאתגרים קשים כל כך ובא לו להישבר ולהפסיק עם הדיאטה.. עליכם להציג שיחה בין הרופאה לבין הנער בה הרופאה מנסה לשכנע את הנער לא להישבר..
    .

סביר להניח שהתוכן של השיחות שיציגו החניכים יהיו קשורים למטרות הגדולות שבשמן שווה להתאמץ. בדרך כלל היכולת שלנו לקבל כוחות לאתגרים ולמאמצים שהחיים מביאים בפנינו קשורה לאמונות וערכים שיש לנו וליכולת שלנו לא להישאר במבט העכשווי שרואה רק את ההווה, אלא במבט שמצייר את האופק ואת היכולת האמיתית שלנו להתקדם ולצאת מהמיצר.
.

שלב ב’:

.

בשלב זה נחדד לחניכים את העובדה שהיכולת לצאת לקרב וכן היכולת להתמודד עם פציעה בעקבות הקרבות, הן יכולות שדורשות ונובעות מתוך עולם שלם של ערכים ואמונות שהם אלו שנותנות את הכוח ברגעים הקשים..

.

נחלק את המשתתפים למספר קבוצות, כאשר כל קבוצה תקבל את אחת משתי המשימות הבאות:

.

  • אתה מפקד שעומד לצאת לקרב עם החיילים שלך. אתה יודע שבקרב החיילים שלך שהגיעו למלחמה יש לא מעט אנשים שהשאירו מאחורה: משפחה, לימודים, עבודה וחיים שלמים והם עומדים עכשיו רגע לפני הכניסה אל הקרב. עליכם לנסח את הנאום המחזק ונותן ההשראה שהמפקד עומד לשאת בפני החיילים שלו ברגעים מיוחדים אלו
    .
  • אתה מפקד שנכנס עוד רגע לחדר בבית חולים בו תפגוש כמה חיילים שלך שלחמו לצידך במהלך הקרבות וכרגע שוכבים פצועים, בדרגות קושי שונות, בבית החולים. לחלקם החיים עומדים להשתנות מן הקצה אל הקצה, חלקם עומדים לעבור שנים ארוכות של שיקום עד שיצליחו לחזור אל עצמם. ליד המיטות שלהם יושבים ההורים, בנות הזוג והמשפחות וגם חברים שונים שדואגים ומוטרדים. עליכם לנסח את הנאום המחזק ונותן ההשראה שהמפקד עומד לשאת בפני הנוכחים ברגעים קשים אלו
    .

כמובן שכדי להוסיף מתח ועניין למשימה, כדאי לומר לקבוצות שלאחר שנציגי הקבוצות יישאו את הנואמים שכתבו – נערוך תחרות והצבעה איזו קבוצה כתבה את הנאום הטוב ומעורר ההשראה ביותר והיא תזכה בפרס קטן..

סביר להניח שהנאומים יהיו מלאים במילים טובות של ערכים ואמונות ובהבנה עד כמה המלחמה צודקת וחשובה. אמונות שנותנות את הכוח להתמודדות..

.

מעניין לשים לב וגם להעיר את תשומת לב החניכים לשאלה האם שני סוגי הנאומים: זה הניתן לפני הקרב וזה הניתן בפני החיילים הפצועים, נוגעים בערכים דומים או שהחניכים לקחו את הנאומים למקומות שונים לחלוטין..

.

שלב ג’:

.

לאחר שבשלב הקודם כתבו החניכים בעצמם את הנאומים המחזקים לפצועי צה”ל ולחיילי צה”ל ובכך התחילו לבטא את מערכת הערכים האישית שלהם, נבקש בשלב זה לפגוש חייל פצוע: עם שם ופנים ספציפיים ולשמוע מה הם הערכים שנתנו לו את הכוח לצאת אל הקרב ובהמשך להילחם על חזרה לחיים למרות הפציעה הקשה.

.

נצפה יחד עם החניכים בראיון שנתן אהרון קרוב, אחד מהפצועים הקשים ביותר של מבצע עופרת יצוקה. חתן שיום אחרי חתונתו יצא אל הקרב ונפצע באורח אנוש תוך כדי המלחמה.

נבקש מהחניכים בזמן הצפייה לחשוב אילו ערכים הובילו את אהרון קרוב לצאת למלחמה יום אחרי החתונה ואילו ערכים הובילו אותו וסייעו לו להתמודד בהמשך עם הפציעה הקשה.

.

להלן קישור לראיון שנתן סג”מ אהרון קרוב כמה שנים לאחר פציעתו לכתבת ערוץ 2 :סיוון רהב מאיר:

.

 .

לאחר הצפייה נדון עם החניכים בערכים שמובילים את חייו של אהרון קרוב, נדון בהרגשות ובמחשבות שהצפייה בראיון עוררה בחניכים וננסה לעמת ולחבר בין הנאומים שכתבו החניכים בשלב הקודם לבין המפגש עם פצוע צה”ל של ממש והערכים שמלווים ונותנים לו את הכוחות בהתמודדות.

.

שלב ד’:

.

לאחר שהשלב הקודם הפגיש את החניכים עם דמות שיש לה פנים ושם ודרכה הצלחנו קצת להתחבר לערכים שנותנים את הכוחות ללוחמים ולפצועים, נבקש בשלב זה להתקדם עוד קצת קדימה ולהבין שחיים שאין ערכים שמובילים אותם ומניעים אותם הם חיים קטנים ומצומצמים שבדרך כלל נהיים חיים אגואיסטיים ואנוכיים..

.

נקרא לחניכים את המכתב הבא וננהל את הדיון שמוצע אחריו. הדיון מתאר את החוויה שהחברה שלנו ריקה מערכים ואמונות. תפקידו של מכתב זה בתוך המערך איננו בהכרח על מנת להזדהות עם הנאמר בו, אלא אולי דווקא בשביל להוות בסיס לוויכוח עם טענה שנשמעת לא מעט בעולם שלנו ושדווקא המפגש עם לוחמים שיוצאים לקרב ועם פצועים שמתמודדים עם הקשיים – מוכיחים עד כמה הטענה איננה נכונה, ובכל זאת חשוב להקשיב לה ולהתעמת איתה..

.

שלום, קוראים לי גדי ואני חניך בתנועת נוער. המדריכים שלנו טוחנים אותנו כל הזמן על ערכים ועל אמונות, אבל תכל’ס אני מסתכל ימינה ושמאלה ומה שאני רואה סביבי זה בעיקר אנשים שמה שמעניין אותם זה הם בעצמם: לסגור את החודש מבחינה כלכלית, להיות אהוב ורצוי על החברה, להסתלבט ולנוח כמה שיותר ובעיקר לבלות וליהנות מהחיים.. ערכים? אני לא ממש פוגש בחיים שסביבי.. אולי פה ושם יש איזה צדיק אחד בסדום, איזה מישהו מוזר כזה שנותן לערכים בהם מקום בחיים שלו – אבל בערך בזה זה נגמר, והוא? מסכן כזה שכולם חושבים שהוא משונה ומוזר.. אולי בגיל הנערות יש חברה עם ערכים, אבל אחר כך? נראה לי כל אחד מרוכז בתוך עצמו ודואג תכל’ס לאינטרסים שלו.. 

 .

נשאל את החניכים:
.

  • מי מזדהה עם הטענה שמעלה גדי במכתב?
  • מי מרגיש שהחברה שבה הוא חי ריקה מתוכן וערכים משמעותיים?
  • אילו ערכים אנחנו פוגשים בסביבה שלנו?
  • במידה ויש מי שמזדהה עם הנאמר במכתב: כיצד ניתן להשפיע על החברה שלנו להיות אחרת?

.

 לאחר שהדיון ממצה את עצמו, נעבור לשלב הבא שיחתום את היחידה הזו.

.

שלב ה’:

.

שלב הסיכום של יחידה זו יחזיר אותנו אל חיי החניכים ואל הערכים שמובילים את החיים שלנו במובנים הגדולים שלהם ולא רק בהתמודדות היומיומית בה עסקנו בשלב הפתיחה של היחידה. הנגיעה ברובד זה של הדברים תהפוך את המפגש עם עולם פצועי צה”ל בו עסקנו ביחידה למשהו חי לבעל משמעות רלוונטית לחיי החניכים בפועל.

.

נפזר על הרצפה אוסף של כרטיסים שעל כל אחד מהם כתוב ערך כלשהוא שיש בני אדם שמאמינים בו וחיים על פיו. ליד כל אחד מהכרטיסים נשים אסופה של פתקים קטנים בצבע מסוים. כל אחד מהחניכים יצטרך להסתובב בחדר ולקחת את הפתקים שמוצבים ליד הערכים שהוא מאמין בהם.

.

הצעה לרשימת ערכים:
.

  • משפחה
  • חסד
  •  רווחה כלכלית
  • ציונות
  •  אמונה באלוקים
  • שמירת מצוות
  •  צדק חברתי
  • עזרה לחלשים
  • כיבוד הורים
  •  קהילתיות
  • פיתוח עצמי
  • תרבות

.

לאחר שכל חניך בונה את רשימת הערכים שהוא מאמין בהם, נבקש מכל חניך לשבת ולכתוב מכתב לעצמו בו הוא כותב:

  •  מה התפקיד והמקום של כל אחד מהערכים שבחר בתוך החיים שלו?
  • אילו ערכים נשארים מעורפלים ומנותקים מהחיים המעשיים שלו והאם הוא שמח או מצטער על כך?
  •  האם היו ערכים נוספים שהיו בחדר שהיה שמח להאמין בהם יותר?
    .

כדאי לשים ברקע מוזיקה נעימה ולנסות להכניס את החניכים כמידת האפשר לאווירה רצינית ולא צינית. בסוף הכתיבה, ניתן לכל חניך מעטפה ונבקש ממנו לכתוב את הכתובת שלו עליה. נחליט עם החניכים על מועד מסוים בהמשך השנה, בו נשלח את המכתבים הללו לכתובות החניכים והם יוכלו לבדוק מה ההרגשות שלהם ביחס למה שכתבו לפני מספר חודשים ביחידה זו.

.

דעתך חשובה לנו