איתור סניפים וכפרי בוגרים
הקב”ה נטע בכל אחד מאתנו כוחות מיוחדים וייחודיים רק לנו, ומוטל עלינו לברר מהם, להעמיק בהם ולהוציאם מן הכוח אל הפועל. בפעולה הראשונה במערך נברר מהם הכוחות המיוחדים שלנו ונתחבר אליהם.
העשרה למדריכים:
ציוד נדרש: תמונות או חפצים של דברים הקיימים
בעולם (נספח 1), כרטיסיות (נספח 2),
לימוד (נספח 3), לימוד (נספח 4).
כשנגמרת הסוללה בסלולרי, אנחנו רצים מיד לשקע כדי לחבר את המטען ולטעון את המכשיר באנרגיה חדשה. מוצרי החשמל מקבלים את כוחם מכוח החשמל הזורם אל התקע; בעלי החיים ניזונים ממים ואוכל, וכך גם אנחנו בני האדם, ניזונים מאכילה, משתייה ומלינה; זהו הצורך הקיומי הבסיסי שלנו כבני אדם.
1. פזרו תמונות של דברים הקיימים בעולם (נספח 1) ושאלו את החניכים: מהו הכוח המניע כל דבר מהדברים שבתמונות?
מתי לאחרונה התבוננו ברחבי העולם כדי לגלות מה מניע אותו?
לדוגמה, סלולרי – הכוח המניע אותו הוא חשמל; בעלי חיים – הכוח המניע אותן הוא מזון; תחנת קמח – הכוח המניע אותה הוא הרוח.
למדריכים – אם יש צורך בחוויה ויזואלית ומתודית יותר בשבט שלכם, אפשר להביא חפצים תלת-ממדיים בהתאם לתמונות (כגון בובות פרווה במקום בעלי חיים וכד’).
הציגו לכולם תמונה של דמות אדם ושאלו:
מהו המניע המרכזי של האדם?
האם יש בנו עוד משהו שמניע אותנו?
למדריכים – אין צורך לענות על השאלה; אפשר לתת לה להדהד בחדר בזמן הפעולה.
2. פזרו על הרצפה כרטיסיות שכתובות בהן קטגוריות לדברים המניעים את האדם ומקיימים אותו. על החניכים לבחור כיחידים או כקבוצה (בהתאם לגודל השבט) כרטיסייה שלדעתם כתוב בה הדבר המניע את האדם בעולם
(ראו בנספח 2: אוכל, שתייה, כסף, סרטים, כבוד, שינה, נתינה, גמילות חסדים, לימוד תורה, ערבות הדדית, הקשבה, ענווה).
לאחר שהחניכים יבחרו כרטיסיות המאפיינות לטעמם את המניע המרכזי של חייהם, שאלו את מי שבחרו באוכל – מדוע בחרו דווקא אוכל, וכן שאלו את מי שבחרו בגמילות חסדים מדוע בחרו דווקא בכרטיסייה זו.
.
לאדם יש קומה מיוחדת ונוספת על פני כל הברואים, והיא הנשמה – הכוחות והמידות הטמונים בו ומניעים אותו בחייו.
1.’סבב דברים טובים’ –
שבו עם החניכים במעגל ובקשו מכל אחד לציין תכונה או כוח משמעותי שהם מזהים אצל מי שיושב מימינם. החניכים יכירו בסבב מעט מכוחותיהם.
לאחר סיום הסבב חזרו על הסבב, וכל חניך יציין איזו תכונה טובה או איזה כוח משמעותי אמרו אחרים שיש לו.
למדריכים – שימו לב ששלב זה דורש מהחניכים בגרות; התאימו אותו לחניכים שלכם.
הסבירו לחניכים שהרבה פעמים איננו מודעים לטוב הפנימי שלנו או שאנחנו מתביישים לדבר על תחומים שאנחנו טובים בהם, ואנו צריכים שהחברה תציין אותם לפנינו כדי שנכיר בהם.
.
2.לימוד פסקה של הרב קוק (נספח 3):
“צריך שכל איש ידע ויבין שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו, ואין איש שאין לו נר.
וצריך שכל איש ידע ויבין, שעליו לעמול ולגלות
את אור הנר ברבים, ולהדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו”
(הרב קוק, אורות הקודש).
למדריכים – אפשר להדפיס את הפסקה ולחלקה לחניכים, ולחלופין לכתוב אותה על גיליון גדול.
הרב קוק מסביר תחילה כי על האדם מוטלת חובת הידיעה שבתוכו יש אור פנימי שעליו לגלות ולהוציא מן הכוח אל הפועל. יותר מזה – לכל אדם יש אור מיוחד משלו! השמן המזין את הנר שלו שונה מהשמן של נר חברו, ולכן על האדם לברר איזה שמן בדיוק מתאים לו, ולעמול להפיץ את אורו ברבים.
באדם יש נשמה אלוקית, והיא המייחדת אותו משאר כל הברואים. הנשמה שבנו מתגלה על ידי כוחות הנפש שבנו. לכל אדם יש כוחות בולטים שהוא מוציא אתם לפועל את פנימיותו.
.
פתחו בלימוד קצר ודונו עליו לקראת הפעולה הבאה במערך (נספח 4).
לאחר שהבנו כי קיימים בנו כוחות שיש להוציאם אל הפועל, נצטרך להבין למה אנו מוציאים אותם אל הפועל. ר’ משה חיים לוצאטו, בספרו המפורסם ‘מסילת ישרים’, מתאר בפרק הראשון של ספרו מהי המשימה המוטלת על האדם ומהו הבירור האישי שכל אחד צריך לעבור:
“יסוד החסידות ושרש העבודה התמימה הוא שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו” מסילת ישרים פרק א).
שורש העבודה שלנו בעולם תלוי בהבנה של חובתנו בעולם. לאחר שהבנו כי יש בנו כוחות, הרי שאנחנו צריכים להשתמש בהם ולהוציאם אל הפועל! ה’ נתן בידינו מפתחות לכל מיני משימות שעלינו להשלים בעולם כדי להביא אותו אל תיקונו.
בפעולה הבנו שלכל דבר בעולם יש כוח מניע, ולנו כבני אדם יש נשמה, ובה טמונים כוחות ותכונות המניעים אותנו כבני אדם. במהלך הסבב ראינו שלכל אחד מאתנו יש כוח משמעותי שקיים בו, ועלינו להמשיך ולהעמיק את החיפוש אחרי הדברים שאנחנו טובים בהם. תכונות הנפש הן המניע שלנו כבני אדם לפרוץ החוצה, וכדי לפרוץ החוצה האדם צריך הרבה ‘דלק’. לכן כאשר אנו רוצים לפרוץ החוצה, עלינו לדעת מהם הכוחות שלנו וכיצד נוכל להשתמש בהם.
הצעה לצ‘ופר:
נספח 4 המצורף, “יסוד החסידות…”, ולהנחות את החניכים לחשוב ולהעמיק בעניין.
איורים
![]() ![]() |
כרטיסיות:
“צריך שכל איש ידע ויבין שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו, ואין איש שאין לו נר.
וצריך שכל איש ידע ויבין, שעליו לעמול ולגלות
את אור הנר ברבים, ולהדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו”
(הרב קוק, אורות הקודש).
“יסוד החסידות ושרש העבודה התמימה הוא שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו”
(מסילת ישרים פרק א).