מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

אז מה אם אתה יהודי?

אז מה אם אתה יהודי?

הייחודיות של כל פרט והצורך ללמוד מכל יהודי

סוג הפעולה
פעולה
מתאים לגיל
מעפילים
משך הפעולה
עד שעה
נושא
עם ישראל
  • מתאים ליום חול
  • פעילות בחוץ
מדריך 1 אהב את הפעולה

תקציר הפעולה

בכל אחד ואחת מעם ישראל יש התגלות אלוקית; הקב”ה נתן לכל אחד מעם ישראל משהו שייחודי רק לו כדי שהוא יביא אותו לעולם. עם ישראל בנוי מאנשים שונים שבכל אחד יש משהו שהוא צריך לתרום לעולם

מטרות הפעולה

  1. החניכים ילמדו שבכל אחד ואחת מעם ישראל יש חידוש, התגלות אלוקית
  2. החניכים יבררו מה זה אומר על עצמם שבכל אחד מעם ישראל יש התגלות
  3. החניכים ישתפו את כלל השבט בדבר מסוים שהם לומדים ומקבלים מאוכלוסייה אחרת מאתנו בעם ישראל

 

ציוד נדרש:
דף משימות (כוס, בקבוק מים, סדין), חלקי תצרף (פאזל – נספח 2), סרטים לקשירת העיניים והידיים, עיתונים עם כתבות על אנשים שונים מעם ישראל.

מהלך הפעולה:

  • שלב א. כל אחד ואחת מעם ישראל הוא אות בתורה ויש לו חידוש שיכול להאיר רק דרכו

  1. דף משימות – חלקו לחניכים דף ובו עשר משימות (הצעה לדף משימות בנספח 1). על כל משימה שהם ממלאים תנו להם חתיכת תצרף (פאזל). על התצרף יהיה משפט שכדאי ללמוד עם החניכים.

 אחת המשימות בדף המשימות תהיה משימה שאינם יכולים למלא (לדוגמה שאלה מתמטית שאין הם יכולים לפתור), ולכן לא יוכלו לקבל את חתיכת התצרף. הם ירכיבו את התצרף אבל תחסר להם חתיכה, והחיסרון יקשה על הקריאה של המשפט הכתוב בו (השתדלו להחסיר חתיכה מהותית).

  1. לאחר שתשלימו לחניכים את המשפט, קראו עם החניכים:

“כל אחד מישראל יש לו חלק בתורה שהוא נר שלו… ישראל ראשי תיבות: יש שישים ריבוא אותיות לתורה. שכל אחד מישראל יש לו חלק בתורה והוא נר שלו נר ה׳ נשמת אדם” (פרי צדיק, פרשת האזינו).

מה אפשר ללמוד מהציטוט הזה? למה החלק של כל יהודי מכונה דווקא ‘נר’? מה מיוחד בנר? האם חשוב כמה אותיות יש בתורה?

כמו שכל חתיכה בתצרף היא משמעותית ותורמת כדי שנוכל לראות את התמונה השלמה, ואם חתיכה אחת חסרה – התמונה חסרה וקשה לנו לקרוא את האמרה, כך גם בעם ישראל. כל אחד מעם ישראל הוא אות בתורה. במעמד הר סיני עמדו 60 ריבוא – איש כנגד כל אות בתורה. בכל יהודי יש ייחודיות שיש רק בו, חלק בתורה שיכול להתגלות ולהאיר רק דרכו, וכדי להגיע לאור הגדול של התורה השלמה צריך לחבר את הנר – את האור שבכל אדם – לעם אחד.

 

  • שלב ב. יש לי מה לקבל מהחידוש שכל אחד מביא לעולם

חלקו את החניכים לזוגות, ותנו לכל זוג שני סרטים. חניך אחד יכסה בסרט את עיניו והחניך האחר יקשור בסרט את ידיו. הגדירו לחניכים יעד מסוים שאליו הם צריכים ללכת ולהביא ממנו חפץ מסוים (שהנחתם שם מראש). הזוג שיחזור ראשון עם החפץ הוא המנצח.

בסיום התחרות שאלו את החניכים: איך היה? מה היה קשה? מה עזר לכם?

בכל הזוגות לאחד מבני הזוג היה חסר משהו שהיה לחברו. לכל אחד היה משהו ייחודי שלו שעזר לבן הזוג שלו כדי שהם יצליחו ללכת יחד במסלול. לחניך אחד לא הייתה אפשרות לראות את מסלול ההליכה, אך היו לו ידיים לשאת את החפץ. החניך האחר ראה את מסלול ההליכה אך לא הייתה לו אפשרות לשאת את החפץ.

סכמו והדגישו – גם בעם ישראל לכל אחד יש חידוש, משהו שרק לו יש שרק הוא מביא לעולם. ואם רק לו יש החידוש הזה – אנחנו צריכים אותו כדי לקבל ממנו את החידוש הזה; כדי ללמוד ממנו ולקבל את מה שלנו אין.

 

  • שלב ג. נלמד מהחידוש שיש באנשים שונים בעם ישראל

‘מה החידוש שלו?’ – פזרו על הרצפה הרבה עיתונים עם כתבות מגוונות על אנשים שונים מעם ישראל. בקשו מכל חניך לבחור דמות אחת מכל הכתבות שיש ולומר מה הוא יכול ללמוד ממנה ומה החידוש שהיא מוסיפה לעם ישראל.

  סיכום

ניסינו להבין שלכל אחד ואחת מעם ישראל הוא פלא, שיש לו חידוש שרק הוא מביא לעולם כדי לבנות את עם ישראל – כמו שכל חלק מתצרף הוא חשוב והכרחי כדי לקבל תמונה מלאה; בכל חלק יש משהו ייחודי שמשלים את התמונה השלמה של התצרף. אם בכל אחד יש חידוש שיש רק לו, אנו יכולים לקבל ממנו וללמוד ממנו דברים שיש לו ושלנו אין, כמו בתחרות הזוגות. החניך שהעיניים שלו היו מכוסות עזר לחניך שהידיים שלו היו קשורות, ולהפך. בסיום הפעולה ניסינו לתרגל ולחשוב איזה חידוש כל אוכלוסייה בעם ישראל מביאה.

נספחים

נספח 1

משימות:

  • לכתוב מנעליים את שם שבט.
  • לרוץ מ __________ עד ל ___________ כל השבט יחד בלי להפריד את הידיים.
  • לעמוד על סדין ולהפוך אותו כשכולם עומדים עליו.
  • לכתוב משעונים את שם הסניף.
  • לחפש עשרה אנשים שיש להם יום הולדת בחודש אב.
  • לעמוד בשורה לפי תאריכי לידה.
  • למצוא של עיר או יישוב בארץ בכל אחת מאותיות האל”ף-בי”ת.
  • לפתור את התרגיל הזה: לקובייה שהנפח שלה 8 ס”מ, צלעות באורך 2 ס”מ. כתבו בצורה שברית את אורך הצלעות של קובייה שהנפח שלה הוא 16 ס”מ.
  • לספור עד עשר בלי לדבר, כשכל אחד אומר מספר אחד ואסור לשני חניכים לומר את אותו המספר יחד.
  • לשתות בקבוק מים שלם מכוס בלי להרים את הכוס מהרצפה.

 

נספח 2

עשרה חלקי תצרף עם הציטוט :

“כל אחד מישראל יש לו חלק בתורה שהוא נר שלו… ישראל ראשי תיבות: יש שישים ריבוא אותיות לתורה. שכל אחד מישראל יש לו חלק בתורה והוא נר שלו נר ה׳ נשמת אדם” (פרי צדיק, פרשת האזינו).

דעתך חשובה לנו