איתור סניפים וכפרי בוגרים
בפתיחה לחודש ארגון ולנושא השנתי נתחבר לחלומות הלאומיים והפרטיים שלנו. בפעולה נלמד מהו החלום ומה כוחו, נתבונן בחלומות הלאומיים הגדולים שנחלמו והוגשמו ונברר כיצד הם הוגשמו במציאות.
מהלך הפעולה:
פתיחה
קוביית החלומות: מכינים שתי קוביות, על אחת מספרים ועל השנייה שאלות, וכל אחד מהחברים מטיל את שתיהן ונדרש לענות על השאלות הללו לפי המספר שיצא לו. למשל, שילוב של המספר 3 והשאלה ‘מה היית עושה אילו היית זוכה בלוטו’: שלושה דברים שהיית עושה אילו היית זוכה בלוטו (נספח 1).
שלב 1
התחילו בסבב שבו כל חבר יענה על השאלה מהו חלום בעיניו (נספח 2. כתבו את המילה ‘חלום’ בגדול והניחו על הרצפה). אחר כך הקריאו את ההגדרה המילונית של ‘חלום’ (נספח 3).
אפשרות ליום חול: לכתוב בגיליונות נייר את התשובות של החברים.
שלב 2
פזרו על הרצפה תמונות של אנשים ושל דברים שקשורים לחלומות שהוגשמו (נספח 4), ושאלו: למה צריך את החלומות הגדולים הללו?
דונו בקצרה בשאלות אלו:
מה המשמעות של חלומות גדולים?
מדוע חלומות הם היסוד של המציאות?
שלב 3
הקריאו את הקטע של הרב קשתיאל (נספח 5), ושאלו: למה החלומות הם המנוע של העולם? מה יש בחלומות שמניע דברים במציאות?
סיכום
דיברנו על מהו חלום בעינינו ומה ההגדרה הכללית של חלום. כמו כן חשבנו על חלומות גדולים שהוגשמו וניסינו להבין יחד מה המקום של החלומות האלה במציאות ולמה צריך בכלל חלומות. אמרנו שהחלומות הם המנוע של העולם והם דוחפים את העולם ואת האדם קדימה ומאפשרים לנו להשתפר ולהיות טובים יותר.
נספחים
נספח 1
**תמונות
נספח 2
חלום
נספח 3
“חלום:
1. סדרה של תמונות ואירועים העוברים במוח של אדם בעת השינה.
2. שאיפה דבר שרוצים מאוד שיקרה”
(יעקב שויקה, רב-מילים לבית הספר)
נספח 4
הרצל, הרב דרוקמן (יהונתן הזה), כנפיים של קרמבו (מהאתר של עמותת הכנפיים של קרמבו), יהודי אתיופיה (דובר צה”ל), הרב חנן פורת (ליאור גולגר), דוד בן-גוריון, מרטין לותר קינג, בני עקיבא, ספורטאים פרה-לימפיים
נספח 5
“הזוהר הקדוש אומר על פרשתנו שכל אדם מחויב לזכור את חלומותיו הטובים. עם ישראל הוא עם שנבנה על אדני החלומות, את עיקר האמונה שלנו, את עיקר הגאולה שלנו, אנחנו בונים מדברי נבואה. גם אם אנחנו לא נביאים, חלום זה אחד משישים מנבואה, אומרת הגמרא. חלום, אומר הרב קוק באורות הקודש, זה לא להתפשר עם המציאות העכשווית הלקויה, זה לא לתת לארס של הציניות העכשווית לקלקל את כל החזון, את כל הרצון של האדם ליותר, לתיקון, לקדושה, לטהרה. מי שאוהב חלומות, מי שיודע להעריך חזון, יודע שמחלומות צריך להתרגש, על חלומות צריך לשיר, בחלומות צריך להאמין. מי שיש לו חלומות גדולים יודע גם להילחם למענם. ח-ל-ם אותיות מלחמה. מי שהיה לו חלומות להגיע לבית המקדש ולטהר את המנורה יכול להילחם מעטים מול רבים, מי שהיה לו חלומות להקים ממלכה יכול להילחם חלשים מול גיבורים. בכל הדורות כולם בשוב ה’ את שיבת ציון היינו כחולמים, בכל הדורות החלומות האלו מניעים אותנו. גם ספר הכוזרי, ספר האמונה המרכזי שלנו, גם הוא מתחיל מחלום, חלום מלכותי. כך, משם, מנקודה כל כך פנימית ועמוקה מתחיל עולם האמונה שלנו להיבנות”.
(הרב אליעזר קשתיאל, ‘לא מוותר על החלום’, תשס”ט)