מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

תכנית הכשרה להנחלת מורשת יהדות אתיופיה

שנים רבות חלפו מאז תחילת העלייה המופלאה מאתיופיה, אך עדיין חוסר ההיכרות עם קהילת יוצאי אתיופיה, דעות קדומות וסטיגמות רבות קיימים בחברה הישראלית. למרות שעברו מעל 30 שנה מתחילת העלייה המסודרת לארץ, בני העדה סובלים פעמים רבות מתדמית שלילית בחברה הישראלית. העובדה שישנן דוגמאות חיוביות להשתלבות לא הצליחה לשנות את יחסה של החברה לקהילה.

מציאות כואבת זו מעסיקה אותנו, מחלקת מעורבות חברתית בבני עקיבא, כבר כמה שנים. זה זמן מה שאנו עסוקים במחשבה כיצד להנגיש לחברה הישראלית את אוצרותיה הייחודיים של הקהילה האתיופית. אנו חשים צורך הולך וגובר להביא לשינוי תפיסתי עמוק בתוך החברה בהקשר זה, כשהאירועים האחרונים בקרית מלאכי ונוספים, חידדו והעמיקו את הצורך.

לצערנו, סיפור העלייה הציונית מאתיופיה, נצרב בתודעה הישראלית כסיפור הצלה של קהילה נידחת על ידי מדינת ישראל ולא כסיפור גבורה של קהילה אקטיבית שעשתה מעשה ופרצה את הדרך לירושלים, לאחר חלום של דורות. סיפורי הגבורה, ההקרבה ומסירות הנפש לא נשמעו.

יום הזיכרון לנספי סודן מצוין בתוך הקהילה, אך כמעט ולא ידוע במקומות נוספים, כפי שהיה ראוי שיהיה. מקורותיו ותכניו של יום הסגד לא מוכרים, למרות שיום זה הוכרז ע"י כנסת ישראל כ"חג לאומי".

היכרותה של החברה הישראלית עם יוצאי אתיופיה ניזונה בעיקר מהתקשורת, המסקרת בעיקר אירועי משבר ומקרי קצה. התמונות המרכזיות שנצרבו בתודעה הישראלית מהעלייה מאתיופיה הם של בני הקהילה לבושים לבן וצועדים בדממה לעבר המטוסים במבצע שלמה ומספרים על מצחם.

לא נוצרו מספיק הזדמנויות להיכרות קרובה ובלתי אמצעית עם בני הקהילה. החברה הישראלית משופעת בדעות קדומות וסטיגמות שנולדו כתוצאה מחוסר היכרות ואת תוצאותיהן אנו רואים בתופעות מכאיבות שונות בקרב גורמים שונים בחברה.

תנועת בני עקיבא פיתחה לאורך השנים תוכניות ייחודיות ומצליחות לבני העדה, כתוכנית "השחר", אך לא השכילה לפתח שיח משמעותי, היוצר היכרות מעמיקה בין חניכי הקהילה לשאר חניכי בני עקיבא. מעטים הסניפים בהם נוצר שילוב משמעותי ופעילות משותפת של חניכים יוצאי אתיופיה עם חניכים אחרים. חניכי התנועה לא זכו להכיר את סיפורי הגבורה של אסירי ציון באתיופיה או דמויות מופת כמו יונה בוגלה, אבא מהרי, פרדה אקלום ואחרים.

מציאות זו צריכה להשתנות! זו מטרת התכנית.  מדובר בתוכנית איכותית, מקצועית ויוקרתית אשר תיתן מענה לצרכים הללו.

חזונה של התוכנית הוא להנגיש מסרים אלה לחברה הישראלית ולספר את יופיה של יהדות אתיופיה. לחשוף את אוצרות התרבות הייחודיים, סיפורי ההיסטוריה, המסע והגבורה הלא מוכרים, לכלל החברה הישראלית.

ראשית, נתחיל ב"בדק בית" בתוך תנועת בני עקיבא, כשהשאיפה היא שכלל רכזי התנועה ורוב הסניפים בארץ יזכו למפגש ולהיכרות עם התכנים שהזכרנו. כאשר בהמשך, אנו שואפים בעז"ה לאיגוד כוחות עם גופים נוספים ותנועות נוער אחרות, ובשיתוף משרד החינוך להגיע לבתי ספר רבים ככל האפשר כל רחבי הארץ.

אנו מקווים כי לימוד מורשת מרתקת זו יפתח פתח להרחבת עולמה התרבותי של החברה הישראלית אשר יועשר מעולמות תוכן חדשים ובעלי משמעות ערכית.

התכנית יוצאת לדרך בימים אלה- בע"ה נעדכן אודות הפעילות בהמשך!