מעבר לתפריט (מקש קיצור 1) מעבר לתפריט תחתון (מקש קיצור 2) מעבר לאזור חיפוש (מקש קיצור 0) מעבר לתוכן העמוד (מקש קיצור 3)

כפרי הסטודנטים

הכירו את כפרי הסטודנטים

 

איך הכל התחיל?

מתוך שאיפת סטודנטים אידיאליסטים לעשייה משמעותית, צמח כפר הסטודנטים הראשון - בשכונת התקווה בתל אביב. קבוצת סטודנטיות באוניברסיטת בר אילן עברה לגור בדירות בשכונה והחלה בעשייה מקומית. בזכות ההצלחה בשכונת התקווה- שבה פועלים כיום 130 סטודנטים, והביקוש העז בקרב בוגרי התנועה, הוקמו כפרי סטודנטים בלוד, אשקלון, רחובות ואריאל. במהלך השנים הקרובות אנו צופים להקמתם של לפחות עוד שני כפרי סטודנטים בערי הפיתוח ושכונות העוני של הערים הגדולות.

 

אז מה המטרה?

מטרתו של כפר הסטודנטים הוא להוות גורם מחולל שינוי בשכונה ובעיר. אל השכונה מצטרפת קבוצת צעירים שבאה מטעמים אידיאליסטים מתוך תחושת מעורבות ואחריות על החברה הישראלית ומדינת ישראל. צעירים אקדמאיים מגיעים לשכונות בפריפריה הגיאו-חברתית במדינת ישראל, מייצרים מודל חיובי עבור צעירים ובני נוער בשכונות הללו ומקימים פרויקטים חברתיים כגון: מועדוניות לעזרה בשיעורי בית, פעילות חברתית חיובית,  פרויקט אח בוגר לליווי אישי לילדים בסיכון ועוד. העשייה בשכונה קשובה לצרכים שמזהים בשכונה, תוך כדי גיוס המשפחות והכוחות של הנהגה הצומחת בשכונה. השתתפות בפרויקטים והקמת מיזמים נוגעת בכמה שיותר קבוצות גיל ואוכלוסייה בשכונה על מנת ליצור ממשק אישי וקשר משפחתי וחברי עם כמה שיותר אנשים בשכונה ובעיר. הפרויקטים החברתיים מביאים לידי ביטוי ערכים יהודיים של חסד, רווחה, ואירועים סביב אירועי חגי ישראל. בשכונה מתקיימים אירועים ומיזמים שמעודדים ומחזקים את הזהות הישראלית והשייכות למדינה ולצבא. צורת העבודה בכפרים היא על ידי קבוצה וחבורה (ולא כמו התנדבויות אחרות שזה התנדבויות פרטניות) ועל כן המיזמים מביאים לידי ביטוי את כוח הקבוצה.

 

איך זה עובד?

כל קהילה מונה כ-15-25 סטודנטים וסטודנטיות בין גילאים 20-30, כל סטודנט מחויב ל-7 שעות פעילות חברתית בשבוע. לכל קהילה יש רכז פעילות בשכר שאחראי על פעילות הסטודנטים ויצירת הקשרים עם הרשות ועם גורמים נוספים בשכונה ומקיים ישיבה עם הסטודנטים אחת לשבוע ללימוד משותף ובניית הפעילות להמשך השבוע. הסטודנטים זכאים למלגת מגורים בתרומה לשעות התנדבות במסגרות השונות, השתתפות בישיבות הגרעין, וקיום מספר שבתות בשנה, שבתות משותפות עם תושבי השכונה. הביקוש להצטרף לכפרי הסטודנטים הוא גדול ותנועת הבוגרים מראיינת  מאות סטודנטים בשנה המבקשים להתקבל לכפרי הסטודנטים. אנו מעוניינים להגדיל את הפרויקט לשכונות נוספות הזקוקות לכך בישראל.

היקף פעילות: 700 שעות התנדבות שבועיות (לכל הסטודנטים בפרויקט).

היקף מלגות: 500,000 ₪ ($135,000).

שותפים לפרויקט: עמידר, מפעל הפיס, רשויות מקומיות.

 

מה עושים?

הפרויקטים החברתיים

לתת מקום בטוח - מועדוניות:

בכל אחד מחמשת הכפרים בתנועת הבוגרים פועלת מועדונית רווחה במסגרת אחר הצהרים והערב. המועדונית היא מסגרת שבה ילדים ממשפחות רווחה באים אחרי הלימודים בבית ספר ומקבלים ארוחת צהריים, עושים שיעורי בית, משתתפים בחוגים, אוכלים ארוחת ערב ורק אז חוזרים הביתה. מטרת המועדונית היא להעניק מסגרת ביטחון לילדים באותם זמנים בהם המסגרות הפורמליות מפסיקות לפעול. הסטודנטים שותפים בהפעלת המועדונית בצורת חוגים והפעלות ומתן דמות בוגרת להזדהות ותחושת אח בוגר. הפעילות נעשית בשיתוף פעולה עם מחלקות החינוך והרווחה ברשות והנהגת המועדונית. הקשר האישי שנוצר עם ילדי המועדונית מחבר אותם  עם משפחות הילדים וכך נוצר קשר חזק וחם עם משפחות רבות בשכונה ומתוך כך היכולת לפעול משמעותית בשכונה. בכל מועדונית פועלים 8 סטודנטים המגיעים פעמיים בשבוע ושותפים גם באירועים וחגים סביב השנה.

ילדים פורחים -  גינה קהילתית:

גינה קהילתית היא פרויקט חינוכי בו מתגבשת קבוצה הפועלת להקמת שטח חקלאי וגידול ירקות בשטח אדמה בשכונה. מספר פעמים בשבוע מגיעים ילדים מהשכונה ומבית הספר ופועלים בגינה כאשר כל חבורת ילדים יש להם שטח שעליו הם אחראים. הפרויקט נותן לילדים תחושה של אחריות והמפגש עם האדמה, החקלאות וקטיף הירקות משנה את הילדים: הילדים אחראים יותר, רגועים יותר ומצמיחים  את האישיות שלהם כמו את הירקות להם הם דואגים.  הגינה הקהילתית פועלת בשלושה מקומות: רחובות, לוד, ואריאל כאשר זה נעשה בשיתוף פעולה עם הנהלת בית הספר והעירייה. בכל גינה פועלים כ-50 ילדים עם חמישה סטודנטים המפעילים את הפרויקט.

"סיכוי לעתיד" - ליווי והעצמה של נערות

"סיכוי לעתיד" הוא פרויקט המתקיים בשלוש שכונות במצב  סוציו-אקונומי נמוך  במדינת ישראל: שכונת עתיקות באשקלון, קריית משה ברחובות ושכונת התקווה בתל אביב. סטודנטיות הגרות בכפרי הסטודנטים בשכונות מנחות, תומכות ומלוות נערות בתיכון גילאים 14-18 שאין להם  תמיכה יציבה בחיים שלהם. מתוך מטרה שלכל נערה בארץ יהיה שוויון הזדמנויות להתקדם בלימודים, להתגייס לצבא או לשירות לאומי ובהמשך להגיע ולהצליח בלימודים האקדמיים ולהשתלב בשוק העבודה. מטרתנו היא ליצור נשים משמעותיות  התורמות מאישיותן לעם ישראל ולחברה הישראלית. בעקבות  הקשר האישי בין הנערות והסטודנטיות, שתיהן הופכות יזמות חברתיות בחברה הישראלית ומעודדות צדק חברתי ושוויון הזדמנויות לעצמן ולנשים אחרות.

להיות חייל - הכנה לשירות משמעותי בצה"ל

חברי כפר הסטודנטים בשכונת קריית משה רחובות החליטו להקים פרויקט העצמה אישית לבנים ולבנות לקראת שירותם הצבאי מתוך הכרה שקיימת חובה חברתית ומוסרית לנסות ולצמצם את הפערים הקיימים בחינוך בין הנערים מרקע סוציו-אקונומי נמוך לבין הנערים האחרים מרקעים אחרים והחשיבות הרבה של הגיוס לצה"ל כחלק מהשייכות לחברה הישראלית. הסטודנטים פועלים להעצמת התודעה הציונית והצה"לית ע"י נתינת הסבר ומידע אודות צה"ל ומהם האתגרים העומדים לפניו. בנוסף, נעשות פעילויות הכנה מנטלית ופיזית בכדי להכין את החניכים לקראת האתגר המשמעותי אותו הם הולכים לעבור.

"פנס רחוב" - אמנות לקהל הרחב:

סטודיו "פנס רחוב" הינו פרויקט שותפות בין שש אמניות דתיות צעירות ותנועת הבוגרים. האומנויות נפגשות אחת לשבוע כדי ליצור אומנות בשילוב מדיות, ולאחר מכן להעלות הפקה ברחוב. המטרה היא להנגיש אומנות עם תוכן מעורר, מעניין ומתאים לקהל הדתי והרחב. הסטודיו פותח את דלתותיו פעם בשבועיים לעוד אמנים צעירים בירושלים בכדי להעניק במה לאמנים מתחילים ולאפשר להם להציג את יצירותיהם במרחבה הציבורי של ירושלים. הקבוצה הוקמה באוקטובר 2015 ועד היום עלו שתי הפקות ברחוב הירושלמי, אחד בצומת פת והשנייה במתחם הדוידקה במרכז העיר, כאשר לכל הפקה יש נושא משלה. תנועת הבוגרים רואה חשיבות בפיתוח הקשר לחברה הישראלית לאומנות עכשווית וערכית, ולכן משתתפת במימון הפעילות הזאת. בכל הפקה הגיעו לצפות וליצור עם הקבוצה כ-120 איש.

לפרטים המלאים לחצו כאן>>